Koolmonoxide: laat u niet vergiftigen!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014 - 11h00
-A +A

In 2013 hebben in België honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging (CO) gehad. Er waren 538 ongelukken, 1251 slachtoffers en 26 sterfgevallen. Daarmee is CO-vergiftiging in België de belangrijkste doodsoorzaak door ongewilde vergiftiging.

Koolmonoxide (CO) is onzichtbaar en reukloos, en toch zijn al die sterfgevallen te vermijden. We geven u een aantal tips om u te beschermen.

PUB

Alle toestellen waarbij de verbranding onvolledig is, produceren koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide is uiterst toxisch: het is het resultaat van een onvolledige verbranding van hout, butaan, steenkool, benzine, stookolie, aardgas, petroleum of propaan. Elk jaar in het begin van de winter, wanneer de verwarmings- en warmwaterinstallaties opnieuw ingeschakeld worden, merken we een stijging van het aantal vergiftigingen. Het spreekt vanzelf dat installateurs en verkopers van verwarmingsinstallaties een belangrijke rol spelen op gebied van preventie van CO-vergiftigingen (onderhoud, afstelling en conformiteit van de toestellen met de van kracht zijnde bepalingen), maar ook de bewoners moeten zich aan bepaalde regels houden en oplettend zijn.

Wat zijn de symptomen van een CO-vergiftiging?

Bij de acute vorm van CO-vergiftiging, moet het slachtoffer meteen behandeld worden. Het slachtoffer wordt duizelig, verliest het bewustzijn, heeft te maken met symptomen van spierverlamming, kan in een coma terechtkomen en zelfs overlijden. De symptomen zijn indrukwekkend en vaak zijn er meerdere slachtoffers uit één gezin of groep.
Bij een chronische of geleidelijke vergiftiging, heeft het slachtoffer last van hoofdpijn, misselijkheid, mentale verwarring, gezichts-, reuk- of smaakstoornissen. Bovendien kunnen zich slaap-, geheugen- en aandachtsproblemen voordoen en de persoon in kwestie kan pijn voelen in de borst- of buikstreek. Ook spierpijn komt veel voor. Omdat deze symptomen niet specifiek zijn, is de vergiftiging moeilijk op te sporen. Indien u twijfels hebt, volstaat het de samenstelling van de uitgeademde lucht te onderzoeken met een koolmonoxidemeter, een apparaatje dat levens kan redden.

Koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen

De aanwezigheid van koolmonoxide kan aan het licht gebracht worden door een specifieke koolmonoxidemeter.

Acht praktische tips om ongelukken te voorkomen
1. Laat elk jaar vóór de winter uw verwarmingsketel onderhouden door een erkende vakman.
2. Controleer de goede werking van de schouw. Het vegen van de schouw een- of tweemaal per jaar is aan te bevelen.
3. Ga na of de rook wel degelijk buiten uitkomt. Denk eraan dat extra verwarmingstoestellen (butaan, propaan, petroleum) slechts tijdelijk mogen gebruikt worden, en dan nog uitsluitend in goed verluchte ruimten.
4. Verwarm u nooit met een campingvuurtje dat bestemd is voor buiten. De oven aanzetten en de ovendeur laten openstaan is eveneens uit den boze!
5. Nieuwe toestellen op aardgas moeten in elk geval voorzien zijn van een CE-markering en sommige (duurdere) kooktoestellen van het merk NF Gaz Sélection.
6. Gebruik kleine geisers zonder rookgasafvoer slechts af en toe en gedurende een korte periode (max. 8 minuten). Deze toestellen moeten geplaatst zijn in een ruimte die voldoende groot en verlucht is. Ze zijn verboden in badkamers, douches, slaapkamers, woonkamers en in studio's bestaande uit slechts één ruimte.
7. Installeer geen damp- of afzuigkap met de afvoer naar buiten in een ruimte waar zich ook een toestel bevindt dat verbonden is aan een schouw.
8. Reinig regelmatig de branders van uw gasfornuis. De vlam moet blauw en kort zijn in elke opening en mag de bodem van potten niet zwart maken.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 23/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/12/2014 - 11h00

Direction générale de la santé (DGS, Franse Algemene Gezondheidsdirectie), oktober 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Opgelet voor koolmonoxide-intoxicatie Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

CO (koolmonoxide) is een gevaarlijk, want kleurloos en geurloos gas dat zich zeer snel verspreidt. Er wordt koolmonoxide geproduceerd als een voertuig of toestel een brandstof verbrandt zoals petroleum, olie, natuurlijk gas, propaan, hout of kerosine...

De tuin: een mooi gazon zonder pesticiden Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h07

Een tuin en een gazon onderhouden zonder gevaarlijke chemische producten te gebruiken, het kán! Er bestaan biologische producten en technieken die milieuvriendelijk zijn en die u en uw kinderen niet blootstellen aan giftige stoffen. Hoe bestrijdt u o...

De juiste reacties in geval van brand Geüpdatet op 25/01/2010 - 00h00

In België breekt ongeveer elk uur ergens een brand uit: dat zijn zowat 10.000 branden per jaar. Om te vermijden dat één Belg op drie ooit in zijn leven het slachtoffer wordt van een brand , moeten een aantal preventiemaatregelen genomen worden. Hoe k...

Preventieve maatregelen tegen vervuiling binnenshuis Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

Onze activiteiten, de inrichting van ons huis, de meubels, de schoonmaak, herstellingen... zijn allemaal bronnen van binnenhuisvervuiling. U vindt hieronder een aantal preventieve maatregelen om de luchtkwaliteit in onze woning te verbeteren en om on...

Meer artikels