• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Koolmonoxide: laat u niet vergiftigen!

Koolmonoxide: laat u niet vergiftigen!

In 2013 hebben in België honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging (CO) gehad. Er waren 538 ongelukken, 1251 slachtoffers en 26 sterfgevallen. Daarmee is CO-vergiftiging in België de belangrijkste doodsoorzaak door ongewilde vergiftiging.

Koolmonoxide (CO) is onzichtbaar en reukloos, en toch zijn al die sterfgevallen te vermijden. We geven u een aantal tips om u te beschermen.

Alle toestellen waarbij de verbranding onvolledig is, produceren koolmonoxide (CO)

Koolmonoxide is uiterst toxisch: het is het resultaat van een onvolledige verbranding van hout, butaan, steenkool, benzine, stookolie, aardgas, petroleum of propaan. Elk jaar in het begin van de winter, wanneer de verwarmings- en warmwaterinstallaties opnieuw ingeschakeld worden, merken we een stijging van het aantal vergiftigingen. Het spreekt vanzelf dat installateurs en verkopers van verwarmingsinstallaties een belangrijke rol spelen op gebied van preventie van CO-vergiftigingen (onderhoud, afstelling en conformiteit van de toestellen met de van kracht zijnde bepalingen), maar ook de bewoners moeten zich aan bepaalde regels houden en oplettend zijn.

Wat zijn de symptomen van een CO-vergiftiging?

Bij de acute vorm van CO-vergiftiging, moet het slachtoffer meteen behandeld worden. Het slachtoffer wordt duizelig, verliest het bewustzijn, heeft te maken met symptomen van spierverlamming, kan in een coma terechtkomen en zelfs overlijden. De symptomen zijn indrukwekkend en vaak zijn er meerdere slachtoffers uit één gezin of groep.
Bij een chronische of geleidelijke vergiftiging, heeft het slachtoffer last van hoofdpijn, misselijkheid, mentale verwarring, gezichts-, reuk- of smaakstoornissen. Bovendien kunnen zich slaap-, geheugen- en aandachtsproblemen voordoen en de persoon in kwestie kan pijn voelen in de borst- of buikstreek. Ook spierpijn komt veel voor. Omdat deze symptomen niet specifiek zijn, is de vergiftiging moeilijk op te sporen. Indien u twijfels hebt, volstaat het de samenstelling van de uitgeademde lucht te onderzoeken met een koolmonoxidemeter, een apparaatje dat levens kan redden.

Koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen

De aanwezigheid van koolmonoxide kan aan het licht gebracht worden door een specifieke koolmonoxidemeter.

Acht praktische tips om ongelukken te voorkomen
1. Laat elk jaar vóór de winter uw verwarmingsketel onderhouden door een erkende vakman.
2. Controleer de goede werking van de schouw. Het vegen van de schouw een- of tweemaal per jaar is aan te bevelen.
3. Ga na of de rook wel degelijk buiten uitkomt. Denk eraan dat extra verwarmingstoestellen (butaan, propaan, petroleum) slechts tijdelijk mogen gebruikt worden, en dan nog uitsluitend in goed verluchte ruimten.
4. Verwarm u nooit met een campingvuurtje dat bestemd is voor buiten. De oven aanzetten en de ovendeur laten openstaan is eveneens uit den boze!
5. Nieuwe toestellen op aardgas moeten in elk geval voorzien zijn van een CE-markering en sommige (duurdere) kooktoestellen van het merk NF Gaz Sélection.
6. Gebruik kleine geisers zonder rookgasafvoer slechts af en toe en gedurende een korte periode (max. 8 minuten). Deze toestellen moeten geplaatst zijn in een ruimte die voldoende groot en verlucht is. Ze zijn verboden in badkamers, douches, slaapkamers, woonkamers en in studio's bestaande uit slechts één ruimte.
7. Installeer geen damp- of afzuigkap met de afvoer naar buiten in een ruimte waar zich ook een toestel bevindt dat verbonden is aan een schouw.
8. Reinig regelmatig de branders van uw gasfornuis. De vlam moet blauw en kort zijn in elke opening en mag de bodem van potten niet zwart maken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/12/2014
Origineel artikel geschreven door op 23/12/2008

Bronnen: Direction générale de la santé (DGS, Franse Algemene Gezondheidsdirectie), oktober 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten