• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  15 mening
 • Getuigenissen (0)

Kokosolie: wondermiddeltje tegen droge huid en stug haar?

Kokosolie: wondermiddeltje tegen droge huid en stug haar?

Kokosolie is een plantaardige olie en de perfecte remedie tegen uitdroging van de huid en het haar. Net als alle plantaardige oliën bevat kokosolie veel vetzuren. Maar wat deze olie zo bijzonder maakt, is haar hoge gehalte aan laurinezuur (bijna 50%), een vetzuur met een microbewerende, maar ook sterk verzachtende werking.

Kokosolie: optimale hydratering

Zoekt u een remedie tegen een kurkdroge huid? Dan is kokosolie iets voor u! Dankzij haar sterk hydraterend vermogen is deze olie dé aanrader voor heel droge huidtypes. De vetzuren in de olie dringen namelijk in de opperhuid en compenseren het tekort aan vet, een typisch verschijnsel bij droge huid. Kokosolie is zelfs aangewezen bij ernstige vormen van huiduitdroging zoals kloven, zonnebrand, enz. De verzachtende en bacteriënwerende eigenschappen helpen dan waar tegen eczeem en bevorderen de genezing van wonden.

 

Gezicht of lichaam: een ander gebruik

Op het lichaam mag kokosolie dagelijks worden aangebracht zoals een hydraterende crème. De huid wordt dan satijnzacht. Maar het gezicht is een ander verhaal! Kokosolie kan de gebruikelijke dagcrème niet vervangen. De olie zou een te vette laag vormen en de huid doen glimmen.

Twee tot drie keer per week wat kokosolie op het gezicht smeren, is genoeg. Het best doet u dat ’s avonds. Masseer de olie goed in de huid zodat ze er beter indringt. Een handig weetje: breng na de kokosolie een gezichtstonic (lotion) aan om de overtollige olie eraf te halen en de huid beter te laten ademen.

Voor de lippen is kokosolie vermengd met wat karitéboter een hydraterende balsem die bijna «magisch» is!

Zacht en glanzend haar met kokosolie 

Het laurinezuur dat in kokosolie zit, lijkt heel sterk op de eiwitten van ons haar. Daardoor is deze olie heel voedend voor droog of gespleten haar en zelfs voor kroeshaar. Ook voor "normaal" haar kan het hydraterend vermogen van de olie de schadelijke effecten van externe agressieve factoren - zoals zeewater, langdurige blootstelling aan de zon, kleuringen en agressieve shampoos - voorkomen. De extra vette stoffen in kokosolie bieden bescherming tegen deze bijna dagelijkse aantasting van het haar en helpen het evenwicht ervan in stand houden.

Een ritueel voor een grotere werkzaamheid

Kokosolie is geen «hairconditioner» die u na een paar minuten uit uw haar moet spoelen! U moet de olie aanbrengen vóór de shampoo, lang ervoor zelfs! Ideaal is om de kokosolie in het haar te masseren de avond voor u het wilt wassen. De olie kan dan ‘s nachts diep in uw haar dringen. De shampoo zal er dan het overtollige vet uitwassen en uw haar zal er sterker en beter gehydrateerd door worden.

Waar is dit wondermiddeltje te vinden?

Kokosolie wordt gemaakt van de extracten van de kokospalmen in Zuid-Azië. Maar u hoeft ervoor natuurlijk niet zo ver te reizen! Het hydraterend pareltje is te krijgen in elke biowinkel en zelfs op internet. Controleer wel altijd of het om zuivere olie gaat verkregen door koude persing (vierge). Die heeft geen bewerkingen ondergaan en behoudt dus al haar goede eigenschappen en aangename vakantiearoma.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 01/06/2015

Bronnen: Interview met Sophie Trenteseaux, gediplomeerd in aromatherapie en natuurlijke cosmetologie, hoofd van het centrum voor productie van natuurlijke en biologische cosmetica SENZ Cosmetics. http://senz-cosmetics.com

 

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Remedies tegen vet haar

 • U mag uw haar nog zo vaak wassen, toch blijft het vet. Enkele praktische tips om uw haar weer gezond te krijgen en ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating