Koffie en cafeïne: goed of slecht?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/04/2017 - 15h58
-A +A

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang.

Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

PUB

Iedereen drinkt cafeïne...

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, sommige frisdranken, chocolade en voedingsbereidingen, en is dan ook de meest geconsumeerde farmacologisch werkzame stof ter wereld.

Het effect van cafeïne op het organisme is complex.

Eerst werden haar stimulerende eigenschappen toegekend (nerveus en psychisch), vervolgens hartversterkende, diuretische en spijsverteringsbevorderende.

Nadien werd cafeïne gebruikt in de pneumologie wegens haar antispasmodische werking voor de bronchiën, en ze zou ook een perifere vasoconstrictieve werking hebben (long-, nier-, hersen- en kransslagadervaten, vandaar haar positieve invloed op migraine).

Bovendien wordt cafeïne in sommige vermageringsproducten gebruikt voor haar invloed op de microcirculatie.

Bij de ongunstige effecten van cafeïne die in sommige studies werden geschreven, vinden we onder meer:

  • kanker, met name borst-, blaas- en colonkanker,
  • glaucoom en ooghypertensie,
  • miskramen,
  • allergische huidsymptomen,
  • hoge bloeddruk,
  • risico op hart- en vaatziekten,
  • te hoge cholesterol,
  • reumatoïde polyartritis
  • en slaapproblemen.

Ziehier de lijst van de als gunstig beschreven effecten:

  • urinewegen,
  • beweeglijkheid van de zaadcellen,
  • ziekte van Parkinson,
  • geheugen,
  • leverkanker en cirrose,
  • mond-, keel- en slokdarmkanker,
  • migraine,
  • verbetering van de darmtransit en van het geheugen.

 

Goed om te weten

Van de 12.000 ton die elk jaar verbruikt wordt, houdt er 54 % rechtstreeks verband met koffie.

Het cafeïnegehalte van de verschillende vormen van koffie (filter, espresso, oploskoffie,…) hangt af van de bereiding.

Infusie maakt de cafeïne het meest oplosbaar. Hoe langer de koffie trekt, zoals de zogenaamde Amerikaanse koffies, hoe hoger dus het cafeïnegehalte.

  • Handmatig gezette filterkoffie (kopje van 60 ml): 60 mg cafeïne.
  • Automatisch gezette filterkoffie: 57 mg.
  • Espresso: 34 mg.
  • Instantkoffie: 26 mg.
  • Décaféiné: 5 à 10 mg.
  • Thee (kopje van 80 ml): 16 à 18 mg.
  • Cacao (200 ml): 10 à 20mg.
  • Cola (150 ml): 23 à 43 mg.
Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 22/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 13/04/2017 - 15h58

Le quotidien du Médecin, 27 januari 2005 ; Reprod Toxicol 7, 18 (5) : 625-633, juli 2004 (zwangerschap en koffie).

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Kent u alle voordelen van koffie? Geüpdatet op 04/05/2009 - 00h00

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook a...

Cafeïne en bloeddruk gaan niet goed samen! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Het vermoeden bestond reeds lang, maar is nu eindelijk bewezen: cafeïne verhoogt de bloeddruk. Een kleine hoeveelheid koffie of een andere cafeïnehoudende drank (thee, bepaalde bruisdranken) volstaan om de bloeddruk in de slagaders (of arteriën) te v...

Thee: een gezonde drank ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Thee bezit heel wat weldaden: hij bevat veel antioxidanten, is vochtafdrijvend en hydraterend, ... Je moet er echter meer dan één kopje per dag van drinken als je echt voordeel wilt halen uit dit plantaardige elixir...

Meer artikels