Koemelkallergie: diagnose en behandeling

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00
-A +A

Allergie voor de proteïnen van koemelk is de meest voorkomende voedselallergie. 2 tot 3% van de kinderen jonger dan een jaar lijden eraan, maar dit cijfer ligt lager dan de werkelijke incidentie omdat het probleem soms moeilijk kan worden gediagnosticeerd. De allergie treedt op vanaf de geboorte of vanaf het stopzetten van de borstvoeding, blijft de eerste levensjaren duren en verdwijnt rond de leeftijd van 5-6 jaar.

PUB

Een allergie voor koemelkproteïnen is soms moeilijk te diagnosticeren omdat de klinische manifestaties variëren: problemen met de spijsvertering, huid of luchtwegen. Er bestaan twee soorten allergieën. De ene zogenaamde IgE-afhankdelijke allergie (afhankelijk van immunoglobuline E) is verantwoordelijk voor onmiddellijke reacties, binnen de twee uur na het drinken van de melk: diarree, braken, huidreacties, anafylactische shock… De andere niet-IgE-afhankelijke variant veroorzaakt uitgestelde reacties: buikpijn, ernstige constipatie of net chronische diarree, eczema, rhinitis, chronische hoest, astma…Gastro-oesophagale reflux (GOR of regurgitatie) komt zeer vaak voor bij zuigelingen. Er bestaat echter een verband tussen GOR en koemelkallergie. Bij kinderen wordt de reflux veroorzaakt door koemelkallergie en verdwijnt weer zodra een dieet zonder deze proteïnen wordt toegediend.

De diagnose

IgE-afhankelijke allergieën kunnen makkelijk vanaf de eerste levensmaanden worden gediagnosticeerd met een huidtest of "priktest" waarvan de specificiteit van de resultaten te vergelijken is met de dosering van IgE. Een positief resultaat heeft een zeer betrouwbare voorspellende waarde van de allergische reactie. Een negatief resultaat sluit echter geen voedselallergie uit, aangezien het ook mogelijk is dat deze niet afhankelijk is IgE. Vandaag bestaat er een nieuw instrument om niet-IgE-afhankelijke koemelkallergie te diagnosticeren. Dit is een patch-test die in de eerste plaats kan worden voorgesteld. De test bestaat eruit dat het allergeen, een druppel melk, gedurende 48 uren in contact wordt gebracht met de huid. De test wordt vervolgens binnen de 24 uur na het verwijderen van de patch geïnterpreteerd.

De behandeling

Wanneer de allergische diagnose bevestigd is, wordt een dieet zonder koemelkproteïnen, op basis van het gebruik van uitgebreide proteïnehydrolysaten, opgelegd. Als dat niet lukt, worden bereidingen op basis van synthetische aminozuren geprobeerd. Dit dieet zal worden voortgezet tot de leeftijd van 9 maanden tot een jaar. Het opnieuw toedienen van melk zal vervolgens zeer progressief en in kleine hoeveelheden gebeuren. Bij kinderen die borstvoeding krijgen, moet de uitsluiting van runderproteïnen via het dieet van de moeder gebeuren.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/04/2005 - 00h00 Médec, maart 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Het brandend maagzuur verklaard Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Het "brandend maagzuur" (of juister gastro-oesofageale reflux [GOR]) is een zeer frequente klacht die wordt veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm en zelfs tot in de mond. De reflux is toe te schrijven aan een zwakte van de s...

Meer artikels