Knoflook: een geneesmiddel in uw keuken

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/09/2015 - 14h08
-A +A

Knoflook wordt al duizenden jaren beschouwd als een wondermiddel, een geneesmiddel tegen van alles en nog wat. Vandaag zijn heel wat van zijn therapeutische en beschermende eigenschappen wetenschappelijk bewezen. Waarom doet u er goed aan om vaak knoflook te gebruiken in uw keuken?

PUB

Wat is knoflook precies?

Knoflook is een bolgewas dat tot de plantenfamilie van de lelieachtigen behoort, net als ui. Dit bolgewas, ook wel knoflookbol genoemd, bestaat uit tien tot twaalf teentjes, die elk tussen 3 en 8 g wegen (afhankelijk van hun grootte).

Er bestaan verschillende soorten knoflook. Ze worden vaak gedefinieerd aan de hand van hun kleur (witte, roze en paarse knoflook), maar worden ingedeeld in twee grote groepen: lenteknoflook, die gekweekt wordt in het zuiden, en herfstknoflook, die vooral gekweekt wordt in het noorden.

Resultaat: knoflook is het hele jaar door te vinden. U kunt hem vers kopen, vlak na de oogst, en nadien gedroogd. En u kunt kiezen tussen individuele bollen, of strengen met verschillende bollen (en met hun stengel), die u kunt ophangen in uw keuken. 

Waaruit bestaat knoflook precies?

Knoflook bevat een beetje koolhydraten, eiwitten, vitamines, minerale zouten en verschillende antioxiderende moleculen.

De hoofdbestanddelen zijn echter alline, een zwavelhoudend bestanddeel, en een enzym, allinase. Wanneer u een lookteentje doorsnijdt of fijnhakt, komt de (geurloze) alline in contact met allinase en wordt ze omgevormd tot allicine.

Het is die allicine die knoflook zijn specifieke geur geeft en ook zijn geneeskrachtige eigenschappen bezorgt. 

Knoflook: echt uitstekend voor uw hart!

Allicine is in tal van opzichten goed voor hart en bloedvaten.

Zo verlaagt ze uw slechte cholesterol en uw bloeddruk, en doet ze uw kransslagaders uitzetten. Tegelijk gaat ze de samenklontering van bloedplaatjes tegen en verhindert ze dat er zich een gevaarlijke klonter vormt die uw slagaders kan doen dichtslibben, altijd een ernstig probleem.

Met andere woorden: knoflook heeft een doeltreffend preventief effect tegen cardiovasculaire accidenten. 

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 09/09/2015 - 14h08

. Rahman K. Historical perspective on garlic and cardiovascular disease. J Nutr 2001 March;131(3s):977S-9S.

. Ali M, Thomson M. Consumption of a garlic clove a day could be beneficial in preventing thrombosis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 1995 September;53(3):211-2.

. Bianchini F, Vainio H. Allium vegetables and organosulfur compounds: do they help prevent cancer?Environ Health Perspect 2001 September;109(9):893-902.

http://www.cochrane.org/fr/CD006206/lail-dans-le-traitement-du-rhume-banal

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Op het menu: aubergine Geüpdatet op 20/08/2002 - 00h00

Deze groente belichaamt het Middellandse-Zeegebied en maakt deel uit van de Zuiderse culinaire cultuur. Is het omwille van zijn bijzondere smaak dat aubergines relatief zelden op ons bord komen?

Evenwichtige afslankmenu's van juni - n°13 Geüpdatet op 05/06/2007 - 00h00

Het gaat er niet om dat u in een recordtempo 5 kilo of meer afvalt, maar dat u uw ideale gewicht terugvindt door van alles te eten zonder honger te lijden. Voor de twaalfde week hebben we kleine schotels op het menu staan, zoals knorhaanfilet met erw...

Meer artikels