Kleurenzicht

Gepubliceerd door Dr. Véronique Barbat - update door dr Ronan Tanguy op 03/11/2010 - 00h00
-A +A

Kleuren zijn niet eigen aan de materie, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is met de vaste, vloeibare of gasvormige toestand. Het zien van kleuren is eigenlijk een interpretatie door ons visuele systeem (eerst het netvlies en daarna de hersenen) van de lengte van de lichtgolven die de voorwerpen en elementen om ons heen uitzenden. Eenvoudig voorgesteld komt een bepaalde golflengte overeen met een kleur. Dat is fascinerend, maar hoe zit het precies ineen?

Hoe functioneert het kleurenzicht?


Vanaf twee maanden onderscheidt een kind bepaalde kleuren, maar het normale zicht van kleuren is pas rond het eind van de kindertijd volledig ontwikkeld. Daarna verandert ze met de leeftijd.
De mechanismen waardoor we kleuren zien zijn uiterst complex. Eenvoudig gesteld bezit onze retina (netvlies) drie types van cellen die gevoelig zijn voor kleuren. Die reageren op rood, op groen of op blauw. Met deze basisgevoeligheden kan ons visuele systeem alle andere tinten reconstrueren.

Waarom moeten we het kleurenzicht testen en hoe gebeurt dat?


Er zijn heel wat tests ontwikkeld om het kleurenzicht te bestuderen, de ene is al efficiënter dan de andere. De oogarts kiest de test(s) afhankelijk van de aandoening die vermoedelijk bij zijn patiënt aanwezig is.
Een veel gebruikte tests bestaat erin om de patiënt 15 verschillend gekleurde pionnen te laten klasseren.
Een gestoord kleurenzicht kan diverse oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van:

  • een erfelijke aandoening: er bestaan diverse types en ze zijn al sinds de Griekse oudheid bekend. Sinds het eind van de 18e eeuw zijn ze uitvoerig bestudeerd, vooral door Dalton;

  • een oogaandoening zoals een inwendige ontsteking (van de uvea), een ontsteking van de optische zenuw, enz.

  • een algemene ziekte zoals diabetes, multiple sclerose, aids... ;

  • het toxische effect van bepaalde geneesmiddelen zoals amfetamines, barbituraten en digitaline.

Gepubliceerd door Dr. Véronique Barbat - update door dr Ronan Tanguy op 03/11/2010 - 00h00 J.F. Risse: " Exploration de la fonction visuelle ". SFO et Masson, Paris, 1999. P. Solé, D. Marchesseau. L'optique peut-elle être ludique : le mythe, la science, le savoir. Point de vue 1998,38,p10-28.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Daltonisme: over chromosomen en kleuren Geüpdatet op 26/12/2001 - 00h00

Daltonisme (kleurenblindheid) is niet alleen de meest voorkomende, maar ook de best gekende stoornis van zien van kleuren (dyschromatopsie). Deze oculaire pathologie wordt gekenmerkt door een stoornis van de perceptie en de differentiatie van kleuren...

Zorgt u goed voor uw ogen? Geüpdatet op 15/07/2005 - 00h00

Ons gezichtspotentieel is niet onuitputbaar en sommige situaties of risicofactoren kunnen het sneller aantasten dan andere. Als we ze kennen, kunnen we ze voorkomen en onze ogen zo langer sparen.

Meer artikels