Kleptomanie, steelzucht...

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015 - 13h12
-A +A

Kleptomanen, mensen die zich niet kunnen bedwingen om in de winkels te stelen, is iets waar we makkelijk om lachen of grappen over maken, iets voor komische films.

Maar voor wie het zelf elke dag moet beleven, is het helemaal geen lachertje..

PUB

Kleptomanie, de drang om te stelen

Juliette verdient goed de kost, maar ze lijdt aan boulimie... en aan kleptomanie. Ze steelt namaakjuwelen in supermarkten, al enkele jaren trouwens, en ze is nog nooit betrapt. Niemand weet dat ze aan deze manie lijdt, en ze verstopt de gestolen juwelen zorgvuldig zodat niemand argwaan zou krijgen.

Kleptomanen zoals Juliette voelen een soort spanning die lichter wordt als ze stelen. Ze voelen een heel sterke drang om zich op onwettige manier voorwerpen toe te eigen.

Het gaat niet simpelweg om een verlangen om te bezitten zoals bij verzamelaars, want meestal kunnen ze zich de zaken die ze stelen op eerlijke wijze aanschaffen door ervoor te betalen.

Ze worden dus niet door armoede gedreven om zo te handelen. De gestolen voorwerpen zijn trouwens vaak van weinig waarde.

Kleptomanie, een dwangmatige gedragsstoornis

Niet alle kleptomanen zijn verknocht aan de gestolen voorwerpen zoals Juliette. Zij legt immers een heuse verzameling aan. Maar sommige maken het pakje dat ze hebben gestolen niet eens open, of ze leggen het in een hoekje en denken er niet meer aan.

Het is per slot van rekening de daad van het stelen zelf die een kick geeft. Het is dus dwangmatig gestoord gedrag.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 10/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/09/2015 - 13h12
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Boulimie: wanneer moet u zich zorgen maken? Gepubliceerd op 07/10/2015 - 11h17

Als een pakje koeken veel te snel leeg is, wordt het woord boulimie soms al in de mond genomen. Maar er is een groot verschil tussen een niet al te gezonde relatie met eten en boulimie. Dat laatste is een ernstige eetstoornis.

Boulimie, meer dan een eetstoornis Geüpdatet op 15/05/2007 - 00h00

Boulimie is een eetstoornis die voorkomt bij 2% van alle vrouwen en bij 4 à 8 % van alle vrouwelijke studenten. De ziekte krijgt veel aandacht in de media, ook omdat het ideaal van de hyperslanke vrouw dat zowat overal te zien is steeds vaker onder v...

Meer artikels