Kleine en grote prostaatproblemen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/04/2017 - 14h22
-A +A

De prostaat  is een kleine klier vlak onder de blaas die om het eerste deel van de urinebuis (het kanaal waardoor de urine en het sperma naar buiten stroomt) heen zit. Alleen mannen hebben een prostaat, en die kan hen serieus parten spelen. We zetten de prostaatproblemen op een rijtje.

PUB

Prostatitis

Prostatitis is een ontsteking van de prostaat en kan op elke leeftijd voorkomen, maar jonge mannen hebben er het meest last van. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische prostatitis.

  • Acute prostatitis:

Wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie die seksueel overdraagbaar is. De symptomen komen plots opzetten en kunnen vrij ernstig zijn. Het gaat om hoge koorts, plasproblemen (brandering gevoel bij het plassen, frequente plasdrang, hevig of net moeizaam tot niet meer kunnen plassen) en pijn in het gebied tussen de geslachtsdelen en de anus.
Via een cytobacteriologisch onderzoek van de urine (CBOU) worden de ziektekiemen opgespoord. De behandeling van prostatitis gebeurt dan met antibiotica.

  • Chronische prostatitis:

Chronische prostatitis is vaak het gevolg van een onvoldoende herstelde en vaak terugkerende acute prostatitis. Maar de ontsteking kan ook veroorzaakt worden door een prostaatadenoom dat druk uitoefent op de urinebuis, of door stenen in de prostaat.

De symptomen ontwikkelen zich meestal via tijdelijke hevige infecties. Het gaat onder meer om pijn in de onderrug, plassen, afscheiding uit de plasbuis of pijn bij het ejaculeren. Ook deze chronische vorm wordt behandeld met antibiotica, maar de kuur duurt meerdere maanden en de patiënt moet regelmatig op controle.

 

Prostaatadenoom

Met ouder te worden neemt de prostaat vaak in volume toe. Men spreekt dan van een adenoom of goedaardige hypertrofie van de prostaat. Zo’n 50% van de zestigers heeft een adenoom. Bij de tachtigers is dat 90%.

Deze vergroting van de prostaat kan druk uitoefenen op de blaas en op de urinebuis en zo plasproblemen veroorzaken zoals frequente plasdrang (vooral ’s nachts), moeite om te plassen, nadruppelen, enz. De problemen kunnen zich geleidelijk aan ontwikkelen en op de duur een handicap vormen in het privé- en het sociale leven. Ze kunnen ook complicaties veroorzaken (infectie, urineretentie…). Het is dus belangrijk dat u ermee naar de dokter gaat en het probleem laat behandelen.

Er bestaan geneesmiddelen waarmee het volume van de prostaat verkleind of de opening de blaashals verbeterd kan worden. Maar als de impact op de levenskwaliteit te groot is, wordt een chirurgische ingreep voorgesteld waarbij de prostaat geheel of gedeeltelijk wordt weggenomen. Sommige ingrepen kunnen wel leiden tot verminderde vruchtbaarheid, retrograde ejaculatie of andere seksuele problemen. De patiënt moet dus duidelijk geïnformeerd worden over de voor- en nadelen zodat hij het meest geschikte type operatie kan kiezen.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/09/2011 - 11h24 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/04/2017 - 14h22

Association française d’urologie, www.urofrance.org, geraadpleegd op 25 augustus 2011; Encyclopédie de la santé, Uitgeverij Larousse.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Wat u moet weten over de prostaat Geüpdatet op 23/09/2008 - 00h00

Prostaatadenoom, prostatitis of prostaatkanker, hoe zit het met al die prostaataandoeningen, hun ernst, symptomen, behandelingen en de risico's op complicaties? Wij geven u een overzicht van al die aandoeningen die eventueel uw prostaat kunnen bedrei...

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Meting van PSA-waarden in het bloed: waarvoor dient het? Gepubliceerd op 03/04/2017 - 11h09

PSA is het specifieke antigeen van de prostaat . Het wordt bijna uitsluitend aangemaakt door bepaalde prostaatcellen en wordt als essentieel element aangezien in de diagnose van prostaatkanker en de follow-up van de behandelde patiënten. De meting va...

Meer artikels