Klei als gezondheidsmiddeltje: voordelen en voorzorgsmaatregelen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 09h47
-A +A

Het gebruik van klei voor de gezondheid is bijna zo oud als de mensheid. Voor uitwendig gebruik is het een echte aanrader. Voor inwendig gebruik vraagt u best raad aan een dokter!

PUB

Klei als gezichtsmasker: de beste verzorging!

De belangrijkste toepassing van klei, en een die u zeker kent, is als masker voor de huid. Het recept is heel eenvoudig: doe een of twee eetlepels klei in een kom, met wat water erbij roeren tot een pasta, en uitsmeren over uw gezicht.

De klei bindt zich aan de onzuiverheden. Als u het masker eraf haalt (gewoon spoelen met water), komen ze mee. Laat de klei eerst een tiental minuten in de huid trekken.

Klei bevat ook veel minerale zouten. De huid wordt dus niet alleen grondig gezuiverd, ze krijgt ook een boost. Er bestaan verschillende types klei (wit, rood, groen). Welke u moet gebruiken, hangt af van welk type huid u hebt. U kunt er ook een druppel etherische olie aan toevoegen om de werking te vervolledigen.

 

Waar dient klei nog voor?

Bij uitwendig gebruik heeft klei nog andere toepassingen dan alleen maar het bekende verzorgingsmasker.

U kunt er ook wat van op uw tandenborstel doen als u toevallig geen tandpasta hebt.
Enkele eetlepels in het badwater maken de huid soepeler en zachter. Doe er wel niet te veel in, want dan kan de afvoer verstoppen!

Klei wordt ook gebruikt in de vorm van een brij om infecties of ontstekingen te verzachten. Smeer een dikke laag klei op de aangetaste zone, doe er ter bescherming een verband op zonder aan te drukken, en laat het goedje er een of twee uren in trekken. Gebruik de klei wel alleen als de huid niet open is (wondjes), bijvoorbeeld bij een peesontsteking,  rugpijn, spierpijn, enz.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 04/06/2013 - 09h47

(1) Williams, HB et al., Int Geol Rev. 2010 Jul 1;52(7/8):745-770.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zweten: vijf tips om u deze zomer te schminken zonder te glimmen Geüpdatet op 19/07/2016 - 14h24

Vrouwen die makkelijk zweten of een gemengde tot vette huid hebben, kunnen ‘s zomers danig in de problemen komen met hun make-up . Onze specialiste vertelt u hoe u uw make-up kunt fixeren zonder dat ze gaat glimmen en hoe u zelfs als het heet is een...

Slaapapneu: beter leven met de apparatuur Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van slaapapneu . Veel mensen weten helemaal niet dat ze slaapapneu hebben. Maar voor patiënten bij wie de diagnose van deze slaapstoornis wel gesteld is, kan een zogenaamde CPAP-behandeling met permanente posit...

Hoe uw lippen te beschermen in de winter? Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h41

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen . Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Tegen de verkoudheid: menthol en eucalyptus! Gepubliceerd op 05/11/2013 - 10h12

Menthol en eucalyptus zijn twee van de meest gebruikte fytotherapeutische remedies tegen verkoudheden. De middeltjes - kant-en-klare producten uit de handel of zelf gemaakte bereidingen - kunnen samen of apart worden gebruikt.

Meer artikels