• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Klei als gezondheidsmiddeltje: voordelen en voorzorgsmaatregelen.

Klei als gezondheidsmiddeltje: voordelen en voorzorgsmaatregelen.

Het gebruik van klei voor de gezondheid is bijna zo oud als de mensheid. Voor uitwendig gebruik is het een echte aanrader. Voor inwendig gebruik vraagt u best raad aan een dokter!

Klei als gezichtsmasker: de beste verzorging!

De belangrijkste toepassing van klei, en een die u zeker kent, is als masker voor de huid. Het recept is heel eenvoudig: doe een of twee eetlepels klei in een kom, met wat water erbij roeren tot een pasta, en uitsmeren over uw gezicht.

De klei bindt zich aan de onzuiverheden. Als u het masker eraf haalt (gewoon spoelen met water), komen ze mee. Laat de klei eerst een tiental minuten in de huid trekken.

Klei bevat ook veel minerale zouten. De huid wordt dus niet alleen grondig gezuiverd, ze krijgt ook een boost. Er bestaan verschillende types klei (wit, rood, groen). Welke u moet gebruiken, hangt af van welk type huid u hebt. U kunt er ook een druppel etherische olie aan toevoegen om de werking te vervolledigen.

 

Waar dient klei nog voor?

Bij uitwendig gebruik heeft klei nog andere toepassingen dan alleen maar het bekende verzorgingsmasker.

U kunt er ook wat van op uw tandenborstel doen als u toevallig geen tandpasta hebt.
Enkele eetlepels in het badwater maken de huid soepeler en zachter. Doe er wel niet te veel in, want dan kan de afvoer verstoppen!

Klei wordt ook gebruikt in de vorm van een brij om infecties of ontstekingen te verzachten. Smeer een dikke laag klei op de aangetaste zone, doe er ter bescherming een verband op zonder aan te drukken, en laat het goedje er een of twee uren in trekken. Gebruik de klei wel alleen als de huid niet open is (wondjes), bijvoorbeeld bij een peesontsteking,  rugpijn, spierpijn, enz.

 

Artikel gepubliceerd door op 04/06/2013

Bronnen: (1) Williams, HB et al., Int Geol Rev. 2010 Jul 1;52(7/8):745-770.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden