• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Kinkhoest: vergeet de inenting niet!

Artikel gepubliceerd door op 25/11/2013


Kinkhoest: vergeet de inenting niet!

Ondanks de discussies, de zorgen en de geruchten blijven vaccins actueel.

We nemen kinkhoest als schoolvoorbeeld.

Kinderziektes zijn niet banaal

Er wordt vaak gezegd dat de vaccins tegen kinderziektes vooral ingaan tegen "ziektes waarvan men zo ook geneest". "Ziek zijn is goed voor het afweerstelsel!"

Het klopt ook dat veel ouders van nu zich nog herinneren dat ze als kind bijvoorbeeld de mazelen of een oorontsteking hebben gehad en goed hersteld zijn. Maar dat is nog geen reden om te denken dat vaccins nutteloos zijn!

Kinderziektes zijn echt niet banaal. Ze kunnen allemaal ernstige complicaties veroorzaken.

En ook als dat niet gebeurt, is zo’n ziekte een heel onaangename periode die vaak lang kan aanslepen.

 

Kinkhoest als voorbeeld

Nemen we kinkhoest. De vaccinatie tegen de ziekte wordt aangeraden bij heel kleine kinderen en moet dan rond vijf of zes jaar herhaald worden. Tegenwoordig gebeurt die vaccinatie helaas niet meer zo nauwgezet, met als gevolg dat het aantal mensen dat de ziekte krijgt, toeneemt.

Dit jaar waren er in Wallonië en Brussel 440 gevallen. Vorig jaar waren dat er amper 147. Ook in Vlaanderen trekt men aan de alarmbel. In 2012 waren er 348 gevallen, in 2011 amper 143.

Kinkhoest is nochtans geen banale ziekte. Mensen die ze oplopen krijgen een heel zware, luidruchtige en uitputtende hoest die soms maanden aansleept.

Vaccineren: zich verzorgen voor de anderen

Een ander kenmerk van kinkhoest is dat de aandoening enorm besmettelijk is.
De ziekte is vooral gevaarlijk voor heel jonge baby’s onder de drie maanden en kan voor hen zelfs dodelijk zijn. En het jammere is dat baby’s onder de twee maanden niet worden ingeënt.

En daar zit precies het belang van de vaccinatie. Een vaccin beschermt niet alleen de persoon die wordt ingeënt, maar ook alle mensen om hem heen. Wie ingeënt is, zal immers geen microben aan anderen doorgeven. Als een voldoende groot deel van deze bevolking beschermd is, zal de ziekte trouwens niet verder meer circuleren. In België zit men vandaag duidelijk onder dat quotum.

De schuld is wel niet enkel te zoeken in de negatieve houding tegenover het vaccineren.
Volgens Fadila Laanan, minister van gezondheid van de Franse Gemeenschap, speelt ook het reizen allicht mee. Als we op vakantie zijn geweest, brengen we mogelijk virussen mee van een andere stam dan die waarvoor we zijn gevaccineerd.

Maar feit blijft dat voor ziektes waarvan buiten kijf staat dat ze gevaarlijk zijn - en die bij ons duidelijk heropleven – het lastig wordt om nog begrip te hebben voor een vaccinonvriendelijke discours.

Ouders die weigeren hun kind te vaccineren zijn puur juridisch gezien in hun recht. Hun bekommernis is ook begrijpelijk (al wordt ze door de wetenschappelijke bewijzen ontkracht). Ze hebben ook een punt als ze zeggen dat er in wetenschappelijke kringen geen eensgezindheid bestaat over alle vaccins.

Maar gewoon alle vaccins systematisch weigeren is schadelijk, niet alleen voor de mensen die daarvoor kiezen en hun kinderen, maar ook voor de hele gemeenschap waarin ze leven.

Artikel gepubliceerd door op 25/11/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Vaccins tegen het rotavirus: wat moeten we hier bij ons doen?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/08/2015 17:06

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Vaccinatie tegen het rotavirus blijft aanbevolen in België Bij ons heeft de Hoge Gezondheidsraad zich vorige week over de kwestie uitgesproken. De instantie blijft de vaccinatie aanraden voor alle ...

Mazelen en vaccinatie: laat het gezond verstand spreken.

Door Marion Garteiser, journaliste santé op 25/02/2015 08:48

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Het vaccin tegen mazelen:  een gevoelige materie… Enkele jaren geleden waren de mazelen zo goed als uitgeroeid. In België was het aantal gevallen dankzij de doeltreffende vaccinatiecampagnes ...