Kinderziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Wat is een stenose van de maaguitgang?

De sterk vernauwde overgang van maag en dunne darm, die stenose wordt genoemd, wordt veroorzaakt door hypertrofie. Door verdikking van de pylorus (maaguitgang) wordt de overgang naar de twaalfvingerige darm gereduceerd tot een lang nauw kanaaltje, waardoor de voeding zeer moeilijk kan passeren.

Een belangrijk kenmerk is het projectiel braken, dat wil zeggen dat het braken plotseling en met een grote kracht geschiedt. In lichte gevallen kan worden getracht met medicijnen de passage door de pylorus te vergemakkelijken, maar meestal is een operatie noodzakelijk.

Wat kunnen de gevolgen zijn van overmatige reflux?

De volgende aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben:
- groeivertraging;
- oesofagitis;
- luchtwegproblemen.

- Groeivertraging
Een van de eerste gevolgen van reflux is dat de baby trager groeit en minder snel in gewicht toeneemt. Het spuugt immers al heel wat voedsel uit. Tijdens en na het eten kan de baby onrustig zijn. Uitdrogen wordt niet veroorzaakt door het spugen, maar kan wel een gevolg zijn van veelvuldig braken.

- Oesofagitis
Slokdarmontsteking; dit kan voorkomen als een gevolg van reflux.

- Luchtwegproblemen
De maaginhoud kan via de keel in de luchtwegen terechtkomen, waardoor longontsteking optreedt. Ook kunnen door prikkeling van de keel schorheid en ademhalingsproblemen ontstaan. Een enkele keer veroorzaakt reflux astmatische klachten.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB