Kinderziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Is reflux bij baby's een ernstig probleem?

Wanneer slechts af en toe wat maaginhoud uit de maag terugkomt in de slokdarm en door de baby wordt uitgespuugd, is het niet ernstig en voor een baby eigenlijk normaal. Als uw baby gewoon groeit, groeit de slokdarm mee en gaat het probleem vanzelf over.

In sommige gevallen heeft de baby echt last van reflux, intensieve behandeling door een arts is dan van belang.

De arts zal in de meeste gevallen op zoek gaan naar de oorzaak van het spugen. Hiervoor kunnen verschillende onderzoeksmethoden worden gebruikt. De belangrijkste zijn pH-meting en oesofagoscopie.

Wat zijn de oorzaken van overmatige reflux?

Als een baby inderdaad last heeft van overmatige reflux kunnen verschillende factoren een rol spelen; in onderstaande tabel worden de mogelijke oorzaken genoemd.

- Slechte voedingstechniek: de baby drinkt te snel, slikt te veel lucht in, drinkt slordig. Het "opboeren" gaat gepaard met het uitspugen van voeding.

- Slecht functionerende "cardia" (overgang tussen slokdarm en maag). Dit gaat vanzelf over.

- De overgang van slokdarm naar maag ligt niet in de buikholte maar in de borstholte (boven het middenrif). Dit noemt met hiatus hernia. Het gaat vaak niet spontaan over.

- Ene sterk vernauwde overgang tussen maag en dunne darm, ook wel stenose genoemd.

- Ontsteking van maag en dunne darm, veroorzaakt door een infectie of door voedselallergie. Hierdoor kan de peristaltiek van de maag niet goed functioneren, zodat de maag te weinig knedende bewegingen maakt. De voeding wordt niet snel genoeg naar de dunne darm gebracht, blijft dus langer in de maag en heeft dus meer kans om terug te vloeien.

- Verstopping van de darm (trage stoelgang of obstipatie).

- Vele andere oorzaken, zoals stofwisselingsziekten. Deze zijn echter zeer zeldzaam.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB