Kinderziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Welke methoden heeft het spijsverteringskanaal om het voedsel te transporteren?

De spijsvertering heeft twee methoden om ervoor te zorgen dat het voedsel normaal zijn route volgt en niet terugkomt. Zowel de slokdarm als maag maken knedende bewegingen die in een golfpatroon verlopen; zo wordt het voedsel voortgestuwd naar de dunne darm. Dit wordt peristaltiek genoemd.

Voorts is de overgang tussen slokdarm en maag altijd gesloten, omdat er een kringvormige spier in de wand van de slokdarm aanwezig is. Deze overgang wordt de "cardia" genoemd en functioneert als een ventiel.

Wanneer ondanks beide tegenmaatregelen toch voedsel omhoog komt en terugvloeit in de slokdarm is er sprake van gastro-oesofageale reflux, kortweg reflux genoemd.

Wat is reflux bij baby's?

Reflux is bij baby's die jonger zijn dan 1 jaar betrekkelijk normaal. Dat komt omdat de functie van de slokdarm en maag van de baby nog niet optimaal is.

Bij volwassenen reikt de slokdarm tot in de buikholte. Bij uw baby eindigt de slokdarm hoger, namelijk op de overgang van borstholte naar buikholte. Omdat de spier op deze plaats bij baby's bovendien nog niet sterk genoeg is om zich naar behoren samen te trekken, kan voedsel dat omhoog komt gemakkelijker terugvloeien in de slokdarm. Dit terugvloeien wordt nog gemakkelijker gemaakt doordat de baby erg veel ligt. Daardoor kunnen maag en slokdarm geen gebruik maken van de zwaartekracht, waardoor de maaginhoud naar beneden kan zakken en daar kan blijven.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB