Kinderziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Wat is het verschil tussen spugen, reflux en braken?

- Af en toe een beetje spugen (regurgiteren), kort na de voeding, is bij baby;'s een normaal verschijnsel. Het lijkt alsof ze de voeding uitspugen omdat ze deze niet hebben doorgeslikt, maar er is iets anders aan de hand: de voeding komt terug. Een medische term hiervoor is reflux.

- Bij reflux vloeit de maaginhoud terug in de slokdarm en wordt soms uitgespuugd. De mildste vorm van reflux is regurgitatie. Hierbij wordt de teruggevloeide voeding passief teruggegeven. Het kind laat de voeding gewoon vloeien. Als de voeding met kracht terugkomt, wordt er van reflux gesproken. Ook dit is meestal onschuldig.

- Wanneer de voeding actief wordt uitgespuugd, spreekt men van braken. Door een samentrekkende beweging van de maag wordt de maaginhoud uitgestoten. Dit kan eventueel gevolgd worden door diarree. Braken kan een algemeen ziekteverschijnsel zijn bij buikgriep en andere infecties. Een heel enkele keer wordt het veroorzaakt door een aangeboren afwijking.

Hoe komt het dat mijn baby spuugt?

Het voedsel dat de baby heeft gedronken komt via de mond en de slokdarm in de maag. In de maag wordt het voedsel verteerd door middel van sterke zure sappen.
Uiteindelijk ontstaat een mengsel dat wordt getransporteerd naar de dunne darm, alwaar het verder wordt verwerkt. De voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed, het restant komt in de dikke darm terecht en wordt uiteindelijk als ontlasting uitgescheiden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB