Kinderziekten

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Op welke leeftijd beginnen de kolieken?

Kolieken beginnen meestal twee weken na de geboorte. In de daarop volgende weken kunnen ze geleidelijk erger worden. De huilbuien worden gewoonlijk na drie tot vier maanden een stuk minder en zijn binnen zes maanden meestal over. Zolang de baby genoeg drinkt en goed groeit, hoeft u zich niet erg veel zorgen te maken, want meestal zijn kolieken onschuldig.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat uw huisarts of het consultatiebureau samen met u nagaat of het veelvuldig huilen wordt veroorzaakt door kolieken of door een andere oorzaak.

Waardoor worden kolieken veroorzaakt?

De laatste jaren zijn vele mogelijke oorzaken genoemd voor het ontstaan van kolieken. Niet alle oorzaken zijn wetenschappelijk bewezen.

Zo wordt gezegd dat kolieken mogelijk kunnen ontstaan door onrustig drinken. Wanneer een baby te gulzig dringt, kan bij een grote hoeveelheid lucht binnenkrijgen. Hierdoor ontstaat er luchtophoping in het maag-darmkanaal, die krampen tot gevolg kunnen hebben.

Bij borstvoeding kan de baby lucht binnen krijgen doordat hij de tepel niet goed pakt, door te gulzig drinken of door een te krachtige toeschiet-reflex. Ook door het vele huilen happen de baby's veel lucht. In de wetenschappelijke medische literatuur wordt luchtophoping niet altijd beschreven als een mogelijke oorzaak van kolieken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB