• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Kinderopvang beschermt tegen leukemie!

Kinderopvang beschermt tegen leukemie!

De link tussen kinderopvang en leukemie?

Kinderen die vanaf de eerste maanden naar de crèche of naar een pleegmoeder gaan, zouden minder risico lopen om later leukemie te krijgen dan kinderen die overdag niet naar de opvang gaan.

Leukemie: kanker van het immuunstelsel

Leukemie is een vorm van bloedkanker die gekenmerkt wordt door een abnormale woekering van witte bloedcellen in het beenmerg.

Ze hopen zich op in het bloed en tasten verschillende organen aan. De symptomen zijn: vermoeidheid, bloedingen, bloedarmoede en zware infecties. Bij kinderen gaat het meestal om acute lymfatische leukemie (ALL).

Een baby in het kinderdagverlijf is morgen beter beschermd tegen leukemie

Britse onderzoekers wilden een hypothese checken die al sinds de jaren 40 geformuleerd wordt door sommige specialisten, met name dat vroege blootstelling aan courante infecties beschermt tegen leukemie. Vandaar dat ze de sociale gewoonten analyseerden van 3.800 kankerpatiëntjes en ze vergeleken met die van 7.600 gezonde kinderen. De zieke kinderen waren tussen twee en vijf jaar toen bij hen kanker werd vastgesteld.

Leve courante infecties!

Bij het onderzoek van de resultaten, die ze verzamelden via de moeders, ontdekten de Engelse wetenschappers dat kinderen die in een crèche, in een kinderdagverblijf of bij een pleegmoeder verbleven (samen met minstens vier andere kinderen), beschermd waren, ongeacht of ze er voltijds of slechts enkele dagen per week opgevangen werden. De graad van bescherming was recht evenredig met het aantal sociale interacties van het kind en was nog sterker als het kind vanaf drie maanden naar een crèche ging.

Het zijn de courante infecties die kinderen in groepsverband oplopen die de link vormen tussen de crèche en het verminderde leukemierisico.

Dit resultaat werd bevestigd door een metastudie in 2010. Zo’n metastudie bundelt en analyseert de resultaten van een groot aantal onderzoeken in een bepaald gebied.

Bijgewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 31/05/2005

Bronnen: Gilham C., BMJ Online, First; pp 1-6. National Cancer Institute. Urayama, KY, Int J Epidemiol. 2010 Jun;39(3):718-32. doi: 10.1093/ije/dyp378. Epub 2010 Jan 27.

Vindt u het artikel interessant?