• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zonaHerhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.

Zona en windpokken: één en hetzelfde virus

Zona is weinig besmettelijk, maar wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken: het varicella-zostervirus (familie van de herpesvirussen). Dat virus veroorzaakt waterpokken (windpokken, varicella bij kinderen en zona [gordelroos] bij volwassenen). Na waterpokken blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig en zal het opnieuw worden geactiveerd als de immuunafweer verzwakt of bij fysieke of psychische stress. Dat leidt dan tot zona. Zona komt frequent voor vanaf de leeftijd van 50 jaar en manifesteert zich in koorts, pijn en huiduitslag, meestal op de borstkas.

Natuurlijke bescherming

De zeer interessante studies van Sara Thomas tonen aan dat blootstelling aan kinderen die besmet zijn met het varicellavirus, volwassenen beschermt tegen gordelroos. Volwassenen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.Deze vaststelling zou kunnen verklaren waarom de frequentie van zona bij volwassenen toeneemt nu kinderen minder waterpokken krijgen.Contact met het virus kan dus heilzaam zijn, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn bij bejaarden of personen met een verzwakt immuunsysteem. Zij moeten contact met kinderen met varicella mijden.

Artikel gepubliceerd door op 23/07/2002

Bronnen: Thomas S., The Lancet, 360 (9326), 6 juli 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten