• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kinderen en zakgeld: duidelijke afspraken maken...

Kinderen en zakgeld: duidelijke afspraken maken... Bij zakgeld rijzen heel wat praktische vragen: moeten de ouders er geven of niet? Vanaf welke leeftijd? Hoeveel en hoe vaak? Om wat mee te kopen? In welke mate moeten ouders de uitgaven van hun kinderen controleren? Iedereen moet zijn eigen antwoord geven op die vraag. Het komt er vooral op aan consequent te zijn bij deze in de eerste plaats educatieve transactie. Enkele voorstellen...

Wanneer?

Sommige psychologen vinden dat kinderen zakgeld mogen krijgen zodra ze kunnen tellen (in het eerste leerjaar of zelfs de derde kleuterklas). Anderen raden dan weer aan om te wachten tot het kind er zelf om vraagt, wat erop wijst dat het de waarde van het geld kent (meestal weet het perfect hoeveel de snoepen kosten bij de bakker om de hoek!). Maar opgelet: een kind van twee of drie dat al enkele centjes wil, doet dat vooral omdat het de vergulde en verzilverde muntstukjes mooi vindt!

Hoeveel?

Hoeveel de ouders geven, hangt af van de economische toestand van het gezin, maar uiteraard ook van de leeftijd van het kind en het doel waarvoor het zakgeld bestemd is. Zo zal het bedrag verschillen naargelang er al dan niet afgesproken wordt met de tiener dat hij zelf zijn kleren koopt en zelf zijn uitstappen betaalt. Het bedrag mag hoe dan ook niet te hoog en niet te laag zijn. Als het te hoog is, bestaat het risico dat het kind te veeleisend wordt en de waarde van het geld onderschat (en niet beseft hoeveel ervoor moet worden gewerkt). Als het te laag is, bestaat de kans evenzeer dat het de waarde van het geld niet correct leert in te schatten en zijn budget niet leert te beheren, omdat het heel weinig kan uitgeven.

Artikel gepubliceerd door op 21/10/2003

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten