Kinderen en sport: niet overdreven specialiseren…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08
-A +A

Wist u dat kinderen meerdere uren per dag aan lichaamsbeweging moeten doen om zich fit te voelen? Jammer genoeg zijn er maar weinig die dat doen. En als kinderen effectief aan sport doen, is het op een georganiseerde manier en gaat het maar al te vaak om één enkele sport. Volgens een recente studie moeten we voorzichtig zijn met die trend.

PUB

Eén enkele sport of meerdere fysieke activiteiten?

 Tot voor enkele decennia bestond lichaamsbeweging bij kinderen en jongeren uit een waaier van uiteenlopende sporten die ze zonder enig toezicht beoefenden. In veel gevallen ging het zelfs helemaal niet om sport in de enge betekenis van het woord: de natuur verkennen, verstoppertje spelen en elkaar achterna zitten, op een bal kloppen… al die bewegingen waren weinig gestructureerd en liepen in ieder geval niet volgens officiële regels.
Als kinderen vandaag een fysieke activiteit beoefenen, is iedereen er blij om. Ze zouden immers meer dan een uur per dag lichaamsbeweging moeten hebben en slechts een kleine minderheid van de kinderen komt daaraan. Maar als er dan bewogen wordt, is het vaak heel sterk gestructureerd: kinderen doen aan sport op school, soms doen ze ook aan sport buiten de school, maar ze bewegen niet op een ongebonden, onafhankelijke manier. Ze hebben de neiging om zich te specialiseren in één enkele sportdiscipline en daar proberen ze dan in uit te munten. Het fenomeen is nog meer uitgesproken in de Verenigde Staten, waar achtergestelde kinderen die goede sportieve prestaties neerzetten een beurs kunnen krijgen voor een hogere studieopleiding. Daar is succes in de sport dus nog belangrijker. De onderzoekers zijn daarom dieper ingegaan op het fenomeen van de specialisatie. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat we er voorzichtig mee moeten zijn.

Het beoefenen van één enkele sport houdt risico’s in

Kinderen die zich specialiseren in één sport kunnen daar op diverse niveaus de gevolgen van ondervinden. Op lichamelijk vlak stijgt het risico op blessures, omdat de uitgevoerde bewegingen altijd dezelfde zijn en bepaalde spieren dus extra belast worden. Het intensief beoefenen van één sport houdt trouwens psychische risico’s in: heel sportieve kinderen hebben vaker last van burn-outs, stress en zelfs angsten. Volgens sommige Amerikaanse onderzoekers kan ook het sociale leven van de kinderen eronder lijden. Ze hebben namelijk meer moeite om relaties aan te gaan met kinderen die niet dezelfde sport beoefenen, en vaak zijn ze afhankellijker van een  beperkt aantal mensen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08

http://pediatrics.aappublications.org/content/138/3/e20162148

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sport tijdens de zwangerschap? Doen! Geüpdatet op 22/05/2017 - 10h32

Tijdens de zwangerschap actief blijven: het is niet alleen mogelijk, maar zelfs absoluut aan te raden. Niet alleen op het vlak van gewicht zijn de voordelen voelbaar, ook de gezondheid van de moeder vaart er wel bij.

Videogames die u doen bewegen, zijn doeltreffend! Geüpdatet op 15/03/2011 - 14h36

Videogames hebben een zeer slechte reputatie bij de professionals uit de gezondheidssector. Die spelletjes zetten ons, zowel kinderen als volwassenen, aan om meer tijd zittend en passief vóór het scherm door te brengen. Misschien moeten we voortaan o...

Meer artikels