PUBLICITÉ

Kinderen die bang zijn voor water kunnen geholpen worden!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/06/2012 - 14h12
-A +A

Houdt uw kind niet van douchen, vindt hij het verschrikkelijk om water op zijn gezicht te krijgen, is hij telkens ziek of klaagt hij systematisch van buikpijn wanneer hij met zijn klas moet gaan zwemmen?

Eén ding staat vast: uw kind voelt zich onwennig in het water.

U kunt uw kind helpen om zich in het water beter te voelen, door hem geleidelijk aan het water te laten wennen.

PUB

Het water ingaan is niet voor iedereen een pretje!

Naar het zwembad of naar de zee gaan is voor sommigen een ideale activiteit tijdens de zomermaanden. Men kan er spelen, fysiek actief zijn en het is bovendien verfrissend.

Als u bij uw kind een zekere watervrees ontdekt hebt, dan krijgt u nu de kans om een aantal tips in de praktijk om te zetten.



Uiteraard, als uw kind een echte waterfobie ontwikkeld heeft, dan moet u eerst proberen de oorzaak daarvan op te sporen: een eerder gebeurd ongeval in het water, nabootsing van uw eigen watervrees… In vele gevallen wordt die oorzaak echter niet geïdentificeerd. Vervolgens - en dit is zeer belangrijk - moet men zeer voorzichtig en geleidelijk te werk gaan. Tot slot: in extreme gevallen, kunnen mensen die aan watervrees of hydrofobie lijden, een cognitieve en gedragstherapie ondernemen of gespecialiseerde lessen volgen in een zwembad (sommige organisaties bieden desensibilisatiestages aan).

Tips om kinderen te helpen die bang zijn in het water

  • Blijf niet herhalen dat het vandaag/morgen schoolzwemmen is, maar laat uw kind zelf die activiteit in zijn planning inpassen. Beschouw schoolzwemmen niet als een fzonderlijke activiteit.
  • Laat uw kind zelf zijn sporttas klaarmaken, tenzij hij u vraagt om het te doen.
  • Vermijd ontkennende aanbevelingen zoals "wees niet bang", "niet lopen langs het zwembad", "oppassen dat je geen verkoudheid opdoet"…
  • Laat uw zoontje/dochtertje eerst rustig langs de kant van het zwembad spelen, als hij/zij niet meteen in het water wil.
  • Als het kind uiteindelijk toch in het water durft, ga dan niet meteen de spelletjes vervangen door 'nuttige' oefeningen.
  • U mag het kind ook niet overbeschermen: het is echt niet nodig dat het kind constant in uw armen wegduikt wanneer u zich in het water waagt. Laat uw kind het zoveel mogelijk zelf uitzoeken volgens zijn eigen ritme.
  • Vraag niet te veel aan uw kind. "Op je leeftijd zou je eigenlijk al moeten kunnen zwemmen" is echt geen verstandige opmerking. Elk kind heeft zijn eigen ritme en het kost hem veel tijd om zijn angsten te overwinnen.
  • Neem geen initiatieven om het kind te dwingen: onnodig dus om het kind tegen zijn zin nat te maken of in het water te duwen. Hij zal dat zelf wel doen wanneer het geschikte ogenblik gekomen is.
  • Help het kind als hij een beetje water heeft binnengekregen, maar maak daarna van dat onschuldig feitje geen drama. Gewoon over zwijgen is de beste oplossing.
  • Verplicht een kind niet om met andere kinderen in het zwembad te gaan spelen. Die andere kinderen zouden zijn angst wellicht niet begrijpen en zouden hem daarom kunnen uitlachen.
  • Neem geen vriendjes, neven en nichten mee die goed kunnen zwemmen. De vergelijking zou uw zoon of dochtertje kunnen vernederen.
  • Verwijder u zodra de zwemles begint.
  • Moedig elke vooruitgang aan en geniet mee wanneer uw kind iets leuk vindt.
  • Vergeet niet iets lekkers en een badjas mee te brengen voor na het zwemmen. Van zwemmen krijgt men inderdaad honger en de vermoeidheid zorgt er bovendien voor dat men het snel koud krijgt.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 13/07/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/06/2012 - 14h12

Françoise Simpère, "Bien dans l'eau, bien dans sa peau" (Goed in het water, goed in zijn vel), uitg. Flammarion.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ