• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kinderdagverblijven, verspreiders van meningitis

Kinderdagverblijven, verspreiders van meningitisVoor het eerst toont een studie aan dat kinderdagverblijven een rol spelen in de rechtstreekse overdracht van pneumokokken, bacteriën die meningitis, pneumonie en sepsis veroorzaken. Kinderen die vaak naar kinderdagverblijven gaan, brengen de bacteriën over op hun jongere broers en zusjes thuis.

Kinderdagverblijven verantwoordelijk

Onderzoekers hebben twee groepen kinderen gedurende twee jaar gevolgd. De ene groep bestond uit 36 zuigelingen en kinderen van gemiddeld 6 maanden die niet naar kinderdagverblijven gingen en geen pneumokokkenvaccin hebben gekregen. De andere groep bestond uit 262 kinderen van gemiddeld 27 maanden die naar 8 verschillende kinderdagverblijven gingen. Sommige daarvan waren broers of zusjes van kinderen uit de eerste groep.De auteurs hebben dan de pneumokokkenstammen bij 36 zuigelingen en kinderen van de eerste groep geïsoleerd en geïdentificeerd en zijn dan dezelfde stammen gaan opzoeken in de 8 kinderdagverblijven waar de grotere kinderen naartoe gingen. En effectief, in 76% van de gevallen werd minstens één gelijkaardige stam teruggevonden bij de allerkleinsten en in de kinderdagverblijf waar hun oudere broers en zusjes naartoe gingen.Die volgens de auteurs "opvallende" gelijkenis toont aan dat kinderdagverblijven pneumokokken kunnen verspreiden bij de broers en zussen. Waarschijnlijk gebeurt dat in elke gemeenschap.

Binnenkort een oplossing

Dit wijst op het belang van het pneumokokkenvaccin, dat in Frankrijk door de ziekteverzekering reeds wordt terugbetaald, met name voor kinderen jonger dan 2 jaar die in een gemeenschap leven. Met het vaccin kan de transmissie van pneumokokken beter onder controle worden gebracht. Pneumokokken worden overigens alsmaar resistenter tegen antibiotica, zodat men ze moeilijk kan behandelen.Het vaccin zal binnenkort ook in België verkrijgbaar zijn. Het wordt door de laboratoria Wyeth op de markt gebracht onder de naam Prevenar. Wedden dat dit vaccin eerst niet zal worden terugbetaald, zoals ook het geval is geweest met het vaccin tegen meningitis C? Of zouden de beleidsmensen toch iets van vroegere ervaringen hebben opgestoken en het vaccin dadelijk terugbetalen? We zijn benieuwd.

Artikel gepubliceerd door op 28/01/2003

Bronnen: The Journal of Infectious Diseases, 186 (11): 1608-1614, 2002

Vindt u het artikel interessant?