PUBLICITÉ

Kies voor een gezondere levensstijl als u kanker hebt gehad

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00
-A +A

60 % van alle kankerpatiënten die in remissie zijn (met andere woorden: voorlopig genezen verklaard zijn), gaan gezonder leven. Toch blijkt uit een nieuwe studie dat sommigen van hen hun leefgewoonten niet drastisch genoeg veranderen.

PUB

In de Verenigde Staten zijn ongeveer tien miljoen kankerpatiënten in remissie. Dat aantal neemt nog voortdurend toe, dankzij de verbeterde diagnose en behandeling. Het is voor die personen van cruciaal belang om gezonder te gaan leven. Ze lopen immers meer risico op een tweede kanker en op andere aandoeningen, zoals osteoporose, zwaarlijvigheid, hartziekten en diabetes.

Gezondere leefgewoonten

De onderzoekers analyseerden honderd studies over kankerpatiënten in remissie, om de impact van de diagnose en de behandeling na te gaan op hun levensstijl en gedrag. Ze stelden daarbij vast dat de meeste patiënten gezonder gaan leven: 30 tot 60 % let meer op zijn voeding, terwijl 70 % voortaan minstens vijf dagen per week dertig minuten aan lichaamsbeweging doet. 46 tot 96 % van de rokers die kanker hadden gekregen door hun tabaksgebruik (long-, hersen- of keelkanker), stopte met roken, terwijl 47 tot 59 % van diegenen die een kanker hadden overgehouden aan hun alcoholverslaving (hersen- of keelkanker), geen druppel alcohol meer dronk.

Het kan nog beter!

De studie wees ook uit dat slechts 25 tot 42 % van alle patiënten in remissie de aanbevolen vijf (of meer) porties groenten en fruit per dag eet. Er zijn wel twee negatieve vaststellingen. Eén: laaggeschoolde mannen, mannelijke 65-plussers en mannen die in de stad wonen, zijn minder geneigd om een gezondere levensstijl aan te nemen of te behouden. Twee: 70 % van alle borst- en prostaatkankerpatiënten in remissie blijft met overgewicht of zwaarlijvigheid kampen.

Verder stelden de onderzoekers vast dat slechts 20 % van de oncologen voedingsadvies geeft aan hun patiënten. Dat is jammer, want ze zijn de aangewezen personen om aanbevelingen te doen voor een gezondere levensstijl.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/08/2005 - 00h00 Demark-Wahnefried, W. Journal of Clinical Oncology, Aug. 20, 2005 ; vol 23.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ