Ketoacidose

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00
-A +A

Ketoacidose is meestal het gevolg van een nader te bepalen ziekte. Uw kind is vermoeid en moet braken, en zijn adem heeft een typische appelgeur (renetten). Zijn lichaam beschikt in nuchtere toestand niet meer over voldoende glucose, dus begint het vetten te verbranden, waarvan aceton het afbraakproduct is. In dat geval komt het erop aan de precieze oorzaak op te sporen en de geschikte behandeling voor te schrijven.

PUB

Aceton, of ketonlichamen, is een stof die geproduceerd wordt door de lever bij de vetafbraak. De ketonlichamen worden normaal gezien geëlimineerd door de nieren en komen in de urine terecht. Als ze zich echter te sterk ophopen, waardoor het lichaam ze niet langer kan uitscheiden, ontstaat ketoacidose: het bloed verzuurt, wat tot stoornissen kan leiden.

Een kind dat nuchter is of geen voedsel mag innemen omdat het een spijsverteringsstoornis heeft, compenseert zijn gebrek aan glucose door te putten uit zijn vetreserves. De vetafbraak leidt tot de productie van aceton, en het is die stof die de adem zijn typische renetgeur bezorgt. Te veel aceton kan ook eetlustverlies, misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken.

Aceton is makkelijk op te sporen in de urine via een teststrookje. Bij de minste twijfel moet u een arts raadplegen om de precieze oorzaak te achterhalen. Ketoacidose is immers meestal het gevolg van een specifieke aandoening. Doorgaans gaat het om een goedaardige infectie van het type otitis, gastro-enteritis of rinofaryngitis (neus-keelholteontsteking). Zodra de diagnose vaststaat, kan gestart worden met een aangepaste en doeltreffende behandeling.

Kan uw kind geen voedsel inhouden, geef het dan kleine hoeveelheden suikerwater of een andere zoete drank in afwachting van het doktersbezoek. Uw arts zal u ongetwijfeld hetzelfde type behandeling voorschrijven tegen het braken en de gevolgen ervan.

Tot slot nog dit: ketoacidose kan in zeldzamer gevallen ook op diabetes wijzen.

Abonnez-vous gratuitement à la newsletter e-santé !

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/05/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Monique

Ik herinner me dit probleem van toen ik een kind was, nu 40jaar geleden. Suikerwater vond ik verschrikkelijk en lokte braken uit. Mijn mama gaf me toen versgeperst gesuikerd en gezeefd appelsiensap. Superlekker! Zo ben ik er bovenop gekomen. Het was zeker geen lachertje om mee te maken. Dokter en mama waren echt in paniek. En ik wilde niet naar het ziekenhuis. Oh ja, we waren op vakantie in Spanje.

PUB
Lees ook
Otitis: pijnlijke oren Geüpdatet op 20/01/2004 - 00h00

Otitis is een ontsteking van de verschillende gehoorgangen en -holten. De meest voorkomende vorm bij kinderen is een acute middenoorontsteking. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit type ontsteking zeer frequent voor in de vroege kinderjar...

Diabolo's in de oren om te beschermen tegen otitis Gepubliceerd op 30/03/2017 - 14h57

Diabolo 's of transtympanale draineerbuisjes worden nooit zomaar ingebracht. Dat gebeurt pas na een observatieperiode en wanneer de behandelingen op basis van geneesmiddelen niet tot een gunstig resultaat geleid hebben. Er zijn drie belangrijke indic...

Diabetes bij kinderen: praktische raadgevingen Gepubliceerd op 25/02/2015 - 07h28

Diabetes type 1 , de pancreas- of alvleesklierziekte die de productie van insuline vermindert of uitschakelt, en die de regulering van het suikergehalte in het bloed verstoort, treft soms (zeer jonge) kinderen. Gelukkig werd veel vooruitgang geboekt...

Meer artikels