Ketoacidose

KetoacidoseKetoacidose is meestal het gevolg van een nader te bepalen ziekte. Uw kind is vermoeid en moet braken, en zijn adem heeft een typische appelgeur (renetten). Zijn lichaam beschikt in nuchtere toestand niet meer over voldoende glucose, dus begint het vetten te verbranden, waarvan aceton het afbraakproduct is. In dat geval komt het erop aan de precieze oorzaak op te sporen en de geschikte behandeling voor te schrijven.

Aceton, of ketonlichamen, is een stof die geproduceerd wordt door de lever bij de vetafbraak. De ketonlichamen worden normaal gezien geëlimineerd door de nieren en komen in de urine terecht. Als ze zich echter te sterk ophopen, waardoor het lichaam ze niet langer kan uitscheiden, ontstaat ketoacidose: het bloed verzuurt, wat tot stoornissen kan leiden.

Een kind dat nuchter is of geen voedsel mag innemen omdat het een spijsverteringsstoornis heeft, compenseert zijn gebrek aan glucose door te putten uit zijn vetreserves. De vetafbraak leidt tot de productie van aceton, en het is die stof die de adem zijn typische renetgeur bezorgt. Te veel aceton kan ook eetlustverlies, misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken.

Aceton is makkelijk op te sporen in de urine via een teststrookje. Bij de minste twijfel moet u een arts raadplegen om de precieze oorzaak te achterhalen. Ketoacidose is immers meestal het gevolg van een specifieke aandoening. Doorgaans gaat het om een goedaardige infectie van het type otitis, gastro-enteritis of rinofaryngitis (neus-keelholteontsteking). Zodra de diagnose vaststaat, kan gestart worden met een aangepaste en doeltreffende behandeling.

Kan uw kind geen voedsel inhouden, geef het dan kleine hoeveelheden suikerwater of een andere zoete drank in afwachting van het doktersbezoek. Uw arts zal u ongetwijfeld hetzelfde type behandeling voorschrijven tegen het braken en de gevolgen ervan.

Tot slot nog dit: ketoacidose kan in zeldzamer gevallen ook op diabetes wijzen.

Abonnez-vous gratuitement à la newsletter e-santé !

Artikel gepubliceerd door op 24/05/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten