• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Ketoacidose bij kinderen

Ketoacidose bij kinderen

Ketoacidose is meestal het gevolg van een nader te bepalen ziekte. Uw kind is vermoeid en moet braken, en zijn adem heeft een typische appelgeur (renetten). Zijn lichaam beschikt in nuchtere toestand niet meer over voldoende glucose, dus begint het vetten te verbranden, waarvan aceton het afbraakproduct is. In dat geval komt het erop aan de precieze oorzaak op te sporen en de geschikte behandeling voor te schrijven.

Wat is ketoacidose?

Aceton, of ketonlichamen, is een stof die geproduceerd wordt door de lever bij de vetafbraak. De ketonlichamen worden normaal gezien geëlimineerd door de nieren en komen in de urine terecht. Als ze zich echter te sterk ophopen en het lichaam ze niet langer kan uitscheiden, ontstaat ketoacidose. Het bloed verzuurt dan en dat kan tot stoornissen leiden.

Een kind dat nuchter is of geen voedsel mag innemen omdat het een spijsverteringsstoornis heeft, compenseert zijn gebrek aan glucose door uit zijn vetreserves te putten. De vetafbraak leidt tot de productie van aceton, en het is die stof die de adem zijn typische renetgeur bezorgt. Te veel aceton kan ook eetlustverlies, misselijkheid, braken en buikpijn veroorzaken.

 

Hoe is ketoacidose op te sporen?

Aceton is makkelijk op te sporen in de urine via een teststrookje. Bij de minste twijfel moet u een arts raadplegen om te laten nagaan of het om ketoacidose gaat en in dat geval de precieze oorzaak te achterhalen.

Ketoacidose is immers meestal het gevolg van een nog te bepalen aandoening. Doorgaans gaat het om een goedaardige infectie van het type otitis, gastro-enteritis of rinofaryngitis (neus-keelholteontsteking). Zodra de diagnose vaststaat, kan gestart worden met een aangepaste en doeltreffende behandeling.

In zeldzamere gevallen kan het vrijkomen van aceton wijzen op diabetes. Ook hier zal de arts snel een aangepaste behandeling beginnen als u uw kind laat onderzoeken.

Artikel gepubliceerd door op 18/06/2012

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de wendy
Door wendy 30/10/12 - 21.01
hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk in,zelfs geen snoepje of koekje. Zijn ook al bij kinderarts geweest en de onderzoeken zeggen dat er ...

Uw interactief gedeelte over Voeding voor kinderen

Neem deel aan de meest recente discussies

 • Het beste advies wat ik u  kan geven .. Check Drs Zimmermann in leiden , als iemand u kan ...

  Par Praltijk 18/02/2013 - 11h40

  2
  antwoorden
  1808 raadplegingen
 • hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk ...

  Par wendy 30/10/2012 - 21h01

  2
  antwoorden
  1808 raadplegingen
 • hallo, Onze zoon van 6 wil bijna niets meer eten. Krijg er met moeite een hap brood of dergelijk ...

  Par wendy 30/10/2012 - 21h01

  2
  antwoorden
  1808 raadplegingen