• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kerstshoppen voor de kinderen: koop veilig speelgoed

Kerstshoppen voor de kinderen: koop veilig speelgoed

De eindejaarsfeesten, en dus ook het kerstshoppen, naderen met rasse schreden. Heel wat factoren spelen een rol bij de keuze van het speelgoed dat we aan een kind willen geven.

De belangrijkste is ongetwijfeld de veiligheid. We hebben voor u enkele tips verzameld.

Veilig speelgoed: de basisregels

De eerste stap om u ervan te verzekeren dat een stuk speelgoed veilig is voor het kind aan wie u het wil schenken, is het etiket of de gegevens op de verpakking zeer aandachtig lezen. Koop bijvoorbeeld geen speelgoed dat niet voorzien is van het CE-keurmerk.

Dit label betekent dat de fabrikant zich houdt aan de Europese wetgeving, die bij de strengste ter wereld hoort.

Op het etiket staat de leeftijd waarop het stuk speelgoed zonder gevaar voor het kind kan gebruikt worden. Het is belangrijk dat u rekening houdt met deze aanbevelingen, maar ook dat u ze aanpast aan wat u weet over het kind. Een step is bijvoorbeeld alleen geschikt voor een kind dat, ongeacht zijn leeftijd, beschikt over een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel.

Nog een laatste basisregel: koop het speelgoed bij voorkeur in winkels die u echt kan vertrouwen. Op deze manier vermijdt u het risico om geconfronteerd te worden met namaakspeelgoed.

 

Niet elk speelgoed is geschikt voor kinderen

Sommige stukken speelgoed hebben, hoe oud het kind ook is, nadelen die ze ongeschikt maken voor (bijna) elke situatie. Speelgoed dat kleine onderdelen bevat die rondvliegen of in de lucht geslingerd worden, kunnen voor andere kinderen gevaarlijk zijn, ook al heeft het kind dat ermee speelt de juiste leeftijd.

Wees ook voorzichtig met speelgoed dat lawaai maakt. Naast de hinder die ze kunnen veroorzaken voor de mensen in de buurt, kunnen ze het gehoor ernstige schade toebrengen.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012
Origineel artikel geschreven door op 30/11/2010

Bronnen: "Toys: 12 tips for a safe Christmas", gemeenschappelijke verklaring van de verschillende organisaties van speelgoedfabrikanten en -verdelers en van de BEUC (Bureau européen des unions de consommateurs, Europees bureau van consumentenverenigingen)

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Kerstmis, het feest van de kinderen

Vindt u het artikel interessant?