Kerstkalkoen opgevuld met tomaten en rode bessen

Recept aangemaakt door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2010 - 00h00
-A +A
Voor :
6 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemiddeld
Bereidingstijd :
30 minutes
Ingrediënten :

1 kalkoen van ongeveer 3 kilo
1 klein glas cognac
2 uien
500 g tomaten
100 g oud brood
1 kop melk
3 bakjes rode bessen
1 eetlepel olijfolie
400 g gehakt
1 eetlepel pijnboompitten
1 groot glas witte wijn
200 g kerstomaten
2 eetlepels room
zout
versgemalen peper

Type: hoofdschotels Bereidingstijd: 30 min. Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Voor 6 personen.

PUB

Bereiding voor Kerstkalkoen opgevuld met tomaten en rode bessen

Leg de kalkoen in een ovenschotel. Giet de cognac erover (verdeel hem goed), doe er ook wat van in het binnenste van de kalkoen. Dek af met een vel huishoudfolie en laat marineren.
Pel de uien en versnipper ze. Ontvel de tomaten en haal de pitjes eruit. Snij het vruchtvlees klein. Laat het oude brood weken in de melk. Stroop de bessen van de steeltjes. Hou enkele trosjes apart en ontpit al de rest.

Bereiding van de vulling
Verhit de olijfolie in een braadpot en stoof de uien 5 minuten al roerend. Doe er het gehakt bij zo gauw ze lichtjes bruin zien. Meng goed dooreen en laat nog eens 5 minuten stoven. Doe er dan het uitgeperst brood en de tomaten bij en kruid met zout en peper. Laat op een zacht vuur garen tot de vulling goed stevig is. Doe ze in een kom en doe er de ontpitte bessen en de pijnboompitten bij.
Verwarm de oven voor op 180°C (gasstand 6). Vul de kalkoen op. Naai hem stevig dicht met keukengaren zodat de vulling niet weg kan. Wikkel wat aluminiumpapier rond de poten om ze te beschermen.
Zet de schotel 2 uur in de oven. Giet na 10 minuten een beetje witte wijn in de schotel en besprenkel er de kalkoen mee. Blijf regelmatig overgieten met de wijn. Leg een vel aluminiumpapier boven op de kalkoen zo gauw die goudbruin is, anders wordt de bovenkant te bruin.
Was in de tussentijd de kerstomaten en droog ze af. Doe ze in de braadpot, samen met de apart gehouden bessentrosjes en bak ze 5 minuten op een zacht vuurtje. Houd warm.
Leg de kalkoen in een voorverwarmde schotel. Leg de kerstomaten en de bessentrosjes errond.
Deglaceer de braadslee met een beetje cognac, doe er de 2 eetlepels room bij, proef en breng eventueel verder op smaak. Geef de saus er apart bij.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2010 - 00h00
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB