• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Keratosis pilaris: hoe raakt u ervan af?

Keratosis pilaris: hoe raakt u ervan af?

Hebt u op de achterkant van uw armen van die vervelende kleine puistjes? Keratosis pilaris is dan wel een onschuldige aandoening, maar ze oogt nogal onesthetisch… Enkele praktische tips om uw huid minder ruw te maken.

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris… De naam boezemt angst in, maar het gaat gewoon om een overmatige productie van keratine in de huidopeningen waar de haartjes naar buiten komen. “Er vormen zich dan vlak bij de haarzakjes bultjes met keratine”, vertelt dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Erasmusziekenhuis en het Brussels Skin Center. “Keratosis pilaris manifesteert zich door bobbeltjes en een droge huid die ruw of zelfs rasperig aanvoelt en ook iets dikker is, waardoor ze aan kippenvel doet denken.”  Als de huid ontstoken is, kan keratose ook rode plekken geven. De aandoening komt voor op de buitenkant van de armen, de voorkant van de dijen, de billen en soms ook in het gezicht.

Keratosis pilaris, een veel voorkomende aandoening

Keratosis pilaris is een wijd verspreide aandoening. Ongeveer een op de vier mensen zou ermee te maken hebben. De aandoening verschijnt vaak al in de kindertijd, kent dan een piek in de puberteit en wordt vanaf het dertigste levensjaar meestal milder, al verdwijnt ze nooit helemaal. Volgens de resultaten van een studie zouden meer vrouwen (61 %) dan mannen (39 %) ermee te maken krijgen. Vaak zijn er in de familie van de patiënten nog andere gevallen aanwezig of aanwezig geweest. Keratosis pilaris gaat ook vaak gepaard met andere huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis.

Bijgewerkt door Karell Robert, gezondheidsjournaliste op 02/11/2016
Origineel artikel geschreven door op 18/10/2016

Bronnen: Dit artikel kwam tot stand met de samenwerking van dr. Claire Debusscher, dermatoloog in het Brussels Skin Center.

Poskitt L, Wilkinson JD, Natural history of keratosis pilaris, Br J Dermatol. 1994 Jun. 130(6):711-3.

Diamant F., Polyester sponge adjunct in acne management, Clin Ther 1980; 3: 250–3.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten