Uiteraard kent iedereen de brandnetel.
Maar wat kunnen we er eigenlijk mee doen?
We kennen de brandnetelsoep en brandnetelgier, maar dat is slechts een deeltje van wat de brandnetel voor ons kan betekenen.
De brandnetel in de keuken: veel meer dan alleen maar soep!
Brandnetels worden bereid zoals spinazie, met andere woorden gekookt in water of gestoofd gedurende enkele minuten. Het resultaat is zacht en zeer lekker.
Combineer brandnetels met kikkererwten, met escargots of met eieren in een quiche of een omelet. Normaal gezien zijn de jongste en helderste brandnetelblaadjes ook de malste.
Maak de brandnetels goed schoon en verwijder de houtachtige en taaie stengels.
De brandnetel en uw gezondheid
Als we vooral op de voedingswaarde letten en niet zo op de culinaire:
- De brandnetel zeer rijk is aan eiwitten en aminozuren.
- Ze bevat ook vitamines, in het bijzonder vitamine C, provitamine A en talrijke andere vitamines.
- Zoals vele andere bladgroenten, is ze ook rijk aan antioxidanten en oligo-elementen, zoals magnesium, ijzer, calcium en kalium.
- In de fytotherapie worden brandnetelblaadjes gebruikt om de urinewegen in geval van ontsteking te verzorgen en om nierstenen te voorkomen.
- Sommige studies tonen aan dat brandnetels ook doeltreffend zijn tegen plasproblemen die het gevolg zijn van een goedaardige hypertrofie van de prostaat. Omdat het niet ging om placebo-gecontroleerde studies, zijn deze echter niet helemaal betrouwbaar.
Aarzel dus niet om brandnetels te gebruiken als aanvulling bij een behandeling, maar doe dat alleen onder toezicht van uw arts!
Alessandra Moro Buronzo, "Les incroyables vertus de l'ortie" (De ongelooflijke weldaden van de brandnetel), uitg. Jouvence, 2011.