Kent u de vier inzichten van de Tolteken?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2016 - 11h04
-A +A

Echte vrijheid en evenwicht in onze relaties met de anderen en onszelf, dat zijn de aantrekkelijke beloften van de vier inzichten van de Tolteken. Maar opgelet: in de vier inzichten van de Tolteken bent u het die het werk moet doen!

PUB

Wat zijn de vier inzichten van de Tolteken?

Het gaat om een reeks afspraken die u met uzelf moet maken. Don Miguel Ruiz, een Mexicaanse sjamaan, stelde de inzichten eind de jaren 1990 voor in een boek. Misschien bent u er niet van meet af aan voor gewonnen, maar de vier inzichten van de Tolteken zijn zowat de bijbel voor New age-aanhangers en andere bewegingen rond zelfontplooiing. Het boek is vertaald in 38 talen en er zijn miljoenen exemplaren van verkocht. Ook als sjamaan houdt Don Miguel Ruiz zich in zijn vier inzichten aan de basisprincipes van de moderne psychologie, onder meer in de aandacht die hij schenkt aan het innerlijke discours.

Eerste inzicht: Wees onberispelijk in uw woorden

U was gewaarschuwd: de vier inzichten van de Tolteken is geen ontspanningsliteratuur, maar echte arbeid! En het eerste inzicht is volgens Don Miguel Ruiz het belangrijkste: «Het eerste inzicht van de Tolteken is het belangrijkste en ook het moeilijkste om eer mee te halen. Het is zelfs zo belangrijk dat u met dit inzicht alleen al uw huidige leven kunt overstijgen en een niveau kunt bereiken dat ik het paradijs op aarde noem». Het paradijs op aarde is niet te garanderen, maar het klopt dat het belangrijk is dat we aandacht schenken aan wat we zeggen. Misschien is er in uw leven jaren geleden een woord of zin gevallen die u gekwetst heeft en die u nog altijd achtervolgt?

Maar de mensen om ons heen niet proberen te kwetsen is niet de enige manier om onberispelijk te zijn in onze woorden. Ook ons innerlijke discours is voor verandering vatbaar en kan ons leven zo verbeteren. Al die kleine zinnetjes die we in de loop van de dag tegen onszelf zeggen en die tot negatieve gevoelens leiden of tot gedrag dat ons eigenlijk alleen maar schaadt: «Ik ben weer te laat, wat stom», «Als ik meer moed had, zou ik niet zo tegen me laten spreken! » enz., enz. Als we dat soort innerlijke uitspraken allemaal achterwege zouden laten, zou ons leven er op slag veel beter uitzien!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/02/2016 - 11h04

Don Miguel Ruiz, « Les quatre accords toltèques », éd. Jouvence.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De drie seksuele breinen Geüpdatet op 12/04/2010 - 00h00

Vooruitgang maken in ons liefdesleven en onze relatie , niet altijd weer dezelfde fouten maken... dat is cruciaal om gelukkig te zijn. Om daartoe te komen legt dr. Catherine Solano ons in haar laatste boek, Les trois cerveaux sexuels, uit hoe onze se...

Hoe kunnen we de wonden uit onze kindertijd helen? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuw...

Meer artikels