• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Kent u lopersdiarree?

Kent u lopersdiarree?

Wat kunt u doen om te vermijden dat al uw inspanningen tijdens een belangrijke loopwedstrijd of ander sportgebeuren tenietgedaan worden door een vervelend spijsverteringsprobleem, zoals diarree?

Runner's trot of lopersdiarree

We noemen het lopersdiarree, maar het probleem is beter bekend onder de Engelse naam 'runner's trot'. Het fenomeen is verre van uitzonderlijk.

In uithoudingswedstrijden kan tot 40% van de deelnemers ermee geconfronteerd worden en gedwongen worden om lange pauzes aan de rand van de weg in te lassen.

Het gaat meestal om een combinatie van twee factoren: een door de inspanning verzwakt spijsverteringskanaal en de moeilijkheid om meteen een toilet te vinden (of tenminste een plek waar de loper een beetje privacy kan vinden). Sommige lopers geven er de voorkeur aan om in die omstandigheden op te geven.

Spijsverteringsproblemen in dergelijke hinderlijke omstandigheden liggen dan ook aan de basis van 15 tot 20% van de opgaven.

Niet erg, maar de ontgoocheling blijft

In de overgrote meerderheid van de gevallen, zijn deze ongemakken niet echt gevaarlijk. Wat blijft, is vooral de ontgoocheling omwille van het slechte resultaat en de verslagenheid na weken of zelfs maanden voorbereiding. De ontgoocheling is des te moeilijker te verteren omdat de symptomen meestal zeer snel verdwijnen en de sportman probleemloos geneest.

Hoewel er geen onfeilbare oplossing bestaat om zich te beschermen tegen die dekselse lopersdiarree, kunnen de volgende raadgevingen de risico's toch enigszins beperken.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014
Origineel artikel geschreven door op 22/03/2010

Vindt u het artikel interessant?