Kent u lopersdiarree?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014 - 11h53
-A +A

Wat kunt u doen om te vermijden dat al uw inspanningen tijdens een belangrijke loopwedstrijd of ander sportgebeuren tenietgedaan worden door een vervelend spijsverteringsprobleem, zoals diarree?

Runner's trot of lopersdiarree

We noemen het lopersdiarree, maar het probleem is beter bekend onder de Engelse naam 'runner's trot'. Het fenomeen is verre van uitzonderlijk.

In uithoudingswedstrijden kan tot 40% van de deelnemers ermee geconfronteerd worden en gedwongen worden om lange pauzes aan de rand van de weg in te lassen.

Het gaat meestal om een combinatie van twee factoren: een door de inspanning verzwakt spijsverteringskanaal en de moeilijkheid om meteen een toilet te vinden (of tenminste een plek waar de loper een beetje privacy kan vinden). Sommige lopers geven er de voorkeur aan om in die omstandigheden op te geven.

Spijsverteringsproblemen in dergelijke hinderlijke omstandigheden liggen dan ook aan de basis van 15 tot 20% van de opgaven.

Niet erg, maar de ontgoocheling blijft

In de overgrote meerderheid van de gevallen, zijn deze ongemakken niet echt gevaarlijk. Wat blijft, is vooral de ontgoocheling omwille van het slechte resultaat en de verslagenheid na weken of zelfs maanden voorbereiding. De ontgoocheling is des te moeilijker te verteren omdat de symptomen meestal zeer snel verdwijnen en de sportman probleemloos geneest.

Hoewel er geen onfeilbare oplossing bestaat om zich te beschermen tegen die dekselse lopersdiarree, kunnen de volgende raadgevingen de risico's toch enigszins beperken.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 22/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2014 - 11h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Voor wie geen professioneel is: doe dit niet! Lange afstandslopen is ongezonder dan helemaal niets doen. Het verslijt je benen en je hart voortijdig, en trouwens, vergelijk eens een foto van een marathonloper met die van een sprinter: hoe wil jij er dan liefst uitzien? Met of zonder diarree?
Doe in tegenstelling aan algemene lichaamssport.

PUB
Lees ook
Voedingtips om een marathon te winnen Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Om de ruim 40 km van een marathon te lopen volstaat het niet om u sportief voor te bereiden. Ook de voeding is heel belangrijk. Hieronder vindt u voedingtips die u kunt toepassen tijdens de trainingen, maar ook voor de marathon , tijdens de marathon...

Marathon: met mate drinken Geüpdatet op 03/05/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is de marathon veel populairder geworden. Maar deze 42 kilometer lange wedstrijd vraagt een groot uithoudingsvermogen. Traditioneel wordt aan atleten van alle niveaus aangeraden tijdens hun wedstrijd zeer veel te drinken, om...

Zomer en sport: gezond eten en drinken Gepubliceerd op 20/07/2016 - 16h55

De zomer is vaak de gelegenheid om de benen te strekken, intenser uw favoriete sport te beoefenen of gewoon meer beweging te nemen in gezinsverband. Het kan dan ook geen kwaad enkele basisvoedingsregels op een rijtje te zetten.

Sport, warmte en hittegolf: opgelet gevaar! Gepubliceerd op 05/08/2014 - 15h33

De sporter is een warmbloedig dier. Bij grote inspanningen moet hij vechten om niet te ver af te dwalen van de 37,2° die typisch zijn voor de mens. Maar dat is niet makkelijk als men moet fietsen, rennen of een partij tennis strijdt bij heel warm wee...

Meer artikels