Kent u COPD?

Gepubliceerd door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00
-A +A

Deze afkorting staat voor chronisch obstructief longlijden (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Deze longaandoening wordt gekenmerkt door een verslechtering van de ademhalingsfunctie en wordt vooral veroorzaakt door roken.

PUB

Volgens de WGO is chronisch obstructief longlijden (COPD) de vierde doodsoorzaak op wereldvlak, achter hartinfarct, kanker en cerebrovasculaire accidenten. Het is bovendien de enige van die aandoeningen waarvan het aantal gevallen niet daalt. Dat heeft twee oorzaken: het stijgende tabaksverbruik in de ontwikkelingslanden en de stagnatie in de geïndustrialiseerde landen, en de veroudering van de bevolking. Heel wat patiënten weten trouwens niet dat ze aan de ziekte lijden.

Diagnose

COPD leidt tot een verslechtering van de ademhalingsfunctie, enerzijds door een uitzetting en vernietiging van de wanden van de longblaasjes (emfyseem), anderzijds door een ontsteking van de luchtwegen. Roken is daarvan de hoofdoorzaak, maar ook andere professionele, huiselijke en stedelijke vervuilende stoffen spelen een rol. Luchtvervuiling als zodanig lijkt niet mee te spelen, ook al kan ze de nefaste gevolgen van roken nog versterken. Chronisch obstructief longlijden wordt gekenmerkt door drie belangrijke symptomen: hoesten, slijm opgeven (secreties die afkomstig zijn uit de luchtwegen) en ademnood (dyspneu). Opgelet: COPD mag niet verward worden met astma! Astmapatiënten ademen buiten de crisisperioden immers normaal, terwijl COPD-patiënten elke dag ademnood hebben. De diagnose wordt gesteld via een spirometrische analyse om de longcapaciteit te meten. De arts of pneumoloog zal u vragen om verschillende keren te ademen in een spirometer (een toestel om het luchtvolume in de longen te meten). Het resultaat van de verschillende metingen levert een index op die een beeld geeft van de obstructiegraad van de bronchiën.

Behandelingsmogelijkheden

Eerste verplichte stap: stoppen met roken. Dat heeft hoe dan ook een positief effect, ongeacht de leeftijd van de patiënt. Het is dan ook nooit te laat om te stoppen. COPD-patiënten kunnen ook baat hebben bij geneesmiddelen. Het gaat vooral om producten om de luchtwegen vrij te maken (bronchodilatatoren en corticoïden). De ernstige vormen van COPD leiden tot vermagering, doordat het lichaam een aanzienlijke ademhalingsinspanning moet leveren. Een aangepast voedingsprogramma in combinatie met voldoende lichaamsbeweging kan de levenskwaliteit van de patiënten sterk verbeteren. In een verder gevorderd stadium zijn chirurgie (de verkleining van de emfyseemzones of de verwijdering van een emfyseembel) en een longtransplantatie echter de enige uitweg. Om het niet zo ver te laten komen, is het belangrijk om COPD vroegtijdig op te sporen. Deze ernstige ziekte mag dan ook niet langer genegeerd worden…

Gepubliceerd door Sabine Dupont, gezondheidsjournaliste op 30/12/2003 - 00h00 Werelddag voor COPD, Belgische Vereniging voor Pneumologie, november 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Chronische bronchitis: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/12/2013 - 09h05

Roken is de hoofdoorzaak van COPD of chronisch obstructief longlijden (chronic obstructive pulmonary disease), beter bekend als rokerslong . Deze luchtwegenaandoening wordt gekenmerkt door een geleidelijke obstructie van de luchtwegen en is dus voora...

Fruit en groenten voor een betere ademhaling Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Dat fruit, groenten en vis beter zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan vlees en frites, werd ruimschoots aangetoond. Maar hetzelfde geldt ook voor de ademhaling. Hoe meer fruit, groenten en vis men eet, hoe beter de ademhaling beschermd...

2003, het jaar van COPD Geüpdatet op 24/12/2002 - 00h00

Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van chronisch obstructief longlijden (COPD), een ziekte die fataal kan aflopen, maar ook goed kan worden vermeden. COPD maakt meer slachtoffers dan aids.

Meer artikels