Ken uw gemoedsgesteldheid

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 08/06/2009 - 00h00
-A +A

In zijn boekje " Les états d'âme, un apprentissage de la sérénité " dat onlangs is verschenen bij uitgeverij Odile Jacob, verkent psychiater en psychotherapeut Christophe André een weinig bekend gebied van de psychologie, dat van onze dagelijkse gemoedstoestand. Een handleiding om gelukkiger te zijn.

PUB

Onze gemoedsgesteldheid, dat zijn onze dagelijkse emoties


Onze gemoedsgesteldheid zijn de gevoelens, de emoties die we in ons dagelijkse leven ervaren. Een kind dat weent omdat het zich pijn heeft gedaan maakt u triest - een autobestuurder die probeert in te halen en daarbij risico's neemt maakt u kwaad - de eerste bloemen in de lente maken u gelukkig, en van de geur van een bepaald parfum wordt u nostalgisch…
Die 'gewone' stemmingen zijn tot nu toe meer door schrijvers dan door de psychologie verkend. Dat lijkt ook logisch. Psychiaters houden zich in de eerste plaats bezig met ernstige ziektes om het leed van hun patiënten te verzachten. Maar sinds enkele jaren is de positieve psychologie (hoe gelukkig te zijn) in opmars als tegengif tegen depressies.

Onze gemoedsgesteldheid is subtiel, wisselend en vluchtig. Het is een domein dat nog niet onderzocht werd door de psychologie. Christophe André bespreekt het hele palet van onze gemoedstoestand, de donkere aspecten zoals droefheid, zwakheid, wrok, ongerustheid, maar ook de aangename aspecten zoals medelijden, wijsheid, blijdschap en geluk.
Toch brengt hij geen zuivere opsomming van alle mogelijke vormen van gemoedsgesteldheid. Hij reikt veeleer een handleiding aan om beter te leren omgaan met deze stemmingen. Hij legt bijvoorbeeld uit hoe we ons niet door een negatieve stemming moeten laten overweldigen, maar die kunnen aanvaarden en laten voorbijgaan en hoe we een positieve gemoedsgesteldheid kunnen koesteren en cultiveren. De auteur geeft ons zelfs een recept mee: ideaal zou zijn als we twee keer meer positieve dan negatieve stemmingen zouden hebben. Dan zouden we ons harmonieus voelen.

De grote invloed van onze gemoedstoestand


Een verrassend kenmerk van onze gemoedsgesteldheid is dat ze veel overeenkomsten vertoont met het weer. Als het regent, kunnen we ons moeilijk voorstellen dat het elders wel mooi weer is en dat de zon straks weer zal schijnen. Als we triest zijn, zijn we nogal geneigd om alles door een donkere bril te zien en zijn we veel pessimistischer, zelfs zonder dat we dat door hebben. Die stemmingen, hoe subtiel ze ook zijn, hebben een grote invloed op onze beslissingen, op de richting die we uitgaan, op ons hele leven. Vandaar dat het belangrijk is om eraan te werken en ze zelf positief te leren beïnvloeden in plaats van ons er passief door te laten beïnvloeden.

L'apprentissage de la sérénité, de ondertitel van dit mooie boekje, nodigt ons uit om ons talent om geluk te ervaren ten volle te benutten. Bewuster leven en westerse meditatie zijn twee pistes die ons kunnen helpen om gelukkig te zijn… en tegelijk onze gemoedsgesteldheid te aanvaarden.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 08/06/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Interview: Kun je bewust kiezen voor het geluk? Geüpdatet op 02/09/2003 - 00h00

In zijn nieuwste boek 'Vivre heureux. Psychologie du bonheur' ('Gelukkig leven. Psychologie van het geluk') onthult dr. Christophe André* ons zijn geheimen voor een gelukkig leven. Hoewel geluk gedeeltelijk aangeboren is, moet je er ook aan werken, z...

Meer artikels