Keelontsteking

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aandoening van het slijmvlies van de keelholte, waarbij vaak de keelamandelen zijn gezwollen met soms sterk algemeen ziektegevoel, slikklachten, benauwdheid, doofheid, pijn in de keel en koorts.

Acute keelontsteking
De acute keelontsteking begint met een gevoel van droogheid en pijn in de keel en vaak hoofdpijn, een algemeen gevoel van moeheid en koorts. De keel ziet helder- of purperrood, het slijmvlies is gezwollen en vaak is het ontstoken gebied met een laag dik slijm bedekt. Dikwijls ook zijn de amandelen rood, waarbij ze geelwitte proppen kunnen tonen.
De aandoening reageert goed op een antibioticum, dat specifiek is voor de micro-organismen die de aandoening veroorzaken.

Chronische keelontsteking
Chronische keelontstekingen komen veel voor, in het bijzonder bij zware rokers en bij mensen die bij hun werkzaamheden veel stof inademen. De algemene gezondheidstoestand wordt nauwelijks verstoord, alleen is er vooral 's ochtends bij het opstaan vaak een onaangename droge prikkelhoest waarbij wat taai slijm, dat zich 's nachts op de wand van de keelholte heeft verzameld, wordt opgehoest.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat weet u over keelontstekingen? Gepubliceerd op 21/02/2012 - 09h56

Kunt u een keelontsteking herkennen? Door welke symptomen kunnen we een keelontsteking van een gewone kou onderscheiden? Moeten we ervoor naar de dokter? En hoe wordt een keelontsteking behandeld? Test uw kennis over keelontsteking en antwoord met ju...

Mijn keel doet pijn … Gepubliceerd op 26/11/2012 - 10h51

We kennen allemaal dat kriebelende of prikkende gevoel diep in de keel . Maar waar komt die keelpijn vandaan? Moeten we er systematisch voor naar de dokter ? Hoe verzorgen we keelpijn? Hoe kunnen we die kwaaltjes voorkomen? De kwestie geklaard in vie...

Meer artikels