• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Kauwgom verbetert wiskundige prestaties

Kauwgom verbetert wiskundige prestatiesKauwgom is verboden op school. Het kauwen maakt lawaai en de restjes belanden meestal onder de schoolbank. En misschien is dat verbod wel onterecht ... Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat leerlingen die kauwgom eten betere schoolresultaten halen!

Betere schoolprestaties met kauwgom


Leerlingen die tijdens de les of het maken van huiswerk suikervrije kauwgom eten, presteren beter op school. Onderzoekers van de Baylor College of Medicine hebben van een honderdtal leerlingen de prestaties voor wiskunde onderzocht. De helft van de leerlingen kreeg toestemming om tijdens de les kauwgom te kauwen. De andere helft kreeg niets… Na 14 weken bleek dat de leerlingen die kauwgom aten 3% hoger scoorden voor wiskunde! Het verschil is niet overweldigend groot, maar volgens de onderzoekers toch voldoende relevant.

Kauwgom tegen de stress


Algemeen wordt aangenomen dat we ons beter kunnen concentreren en ook beter kunnen onthouden als we minder stress hebben. Dat verband zou de invloed van de kauwgom op de schoolresultaten kunnen verklaren. Een andere naar voren gebrachte hypothese is dat de toestemming op zich om een verbod te overtreden de schoolprestaties al beïnvloedt. Er is zeker meer onderzoek nodig om de resultaten van deze studie te bevestigen en uit te maken of kauwgom leerlingen ook in andere vakken kan helpen, zoals geschiedenis en Frans.

Artikel gepubliceerd door op 29/06/2009

Bronnen: American Society for Nutrition's Scientific Sessions and Annual Meeting at Experimental Biology 2009, New Orleans, April 18-22, 2009.

Vindt u het artikel interessant?