Kauwdieet

Geüpdatet door Paule Neyrat op 05/03/2014 - 11h00
-A +A

"Le régime mastication" is de Franse titel van een boek van de hand van dokter en voedingsdeskundige Arnault Cocaul. Hierin beschrijft hij gedetailleerd de voordelen van langzaam kauwen, en dus van langzaam eten. Als we langzaam kauwen, eten we minder omdat we sneller verzadigd zijn. En dat gebeurt niet als we - zachte of vloeibare - voedingsmiddelen snel naar binnen werken. Er is in de pers weinig aandacht geschonken aan dit dieet… ten onrechte.

PUB

Dit principe van het kauwen werd begin vorige eeuw bedacht door de Amerikaan Horace Fletcher. Hij raadde aan om elke hap tweeëndertig keer te kauwen, (tenminste voor mensen met een gezond gebit), ongeacht of het om vast of vloeibaar voedsel gaat. Het leverde hem de bijnaam "the Great Masticator" op, de Grote Kauwer.

 

Principes van het kauwdieet

Het kauwdieet is heel eenvoudig, omdat er geen calorieën of voedselporties geteld hoeven te worden en er geen verboden of te beperken producten zijn. Alles mag worden gegeten, zolang we het maar zo lang mogelijk kauwen.

  • Het kauwen maakt de smaak van het voedsel vrij,

  • het verhoogt de speekselproductie (wat de spijsvertering bevordert),

  • en we verbruiken er meer energie door.

  • Maar het creëert vooral tijd om het verzadigingscentrum in onze hersenen in gang te zetten, waardoor we automatisch minder gaan eten.

Aangeraden wordt om vast voedsel te eten, aan tafel wel te verstaan en met mes en vork. Dat betekent dus geen tussendoortjes of snelle maaltijden op om het even welk tijdstip en welke plaats - op straat, voor de televisie of de pc - en dus ook geen toevoer van extra calorieën.
Hoe harder het voedsel is (amandelen zijn bijvoorbeeld  hard, en dr. Cocaul raadt aan om er te eten), hoe meer we verplicht worden om te kauwen.

Een maaltijd moet minstens 20 minuten duren. Maar hoe langer die duurt, hoe beter.

 

Voordelen van het kauwdieet

Alle voedingsdeskundigen die er bij hun patiënten op aandringen om traag te eten - om zo af te vallen - hebben daarmee resultaten bereikt.

Het kauwdieet verplicht ons om goede eetgewoonten aan te nemen en zorgt voor een - langzaam - gewichtsverlies. Dat is een uitstekende zaak, want zo lopen we tenminste niet het gevaar om weer kilo’s bij te komen door het jojo-effect.

 

Initialement publié par Paule Neyrat le 07/02/2011 - 17h07 et mis à jour par Paule Neyrat le 05/03/2014 - 11h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Afslankingsgids 2009 Geüpdatet op 17/12/2008 - 00h00

Verdikt u gemakkelijk? Leg u er niet zomaar bij neer! Ook al neemt obesitas zo fors toe dat het al als een epidemie wordt beschouwd en is het gros van de zogeheten afslankingsdiëten tot mislukken gedoemd, toch kan u met enkele eenvoudige en voor de h...

Meer artikels