• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kattenkrabben en meubelen: niet altijd goede vrienden!

Kattenkrabben en meubelen: niet altijd goede vrienden! U stelt tot uw grote ontzetting vast dat uw meubelen, tapijten en gordijnen vaak ontsierd worden door kattenkrabben. Als Minoe het gemunt heeft op uw interieur, is dat echter niet om u het leven zuur te maken. Het gaat immers om natuurlijk gedrag dat ook noodzakelijk is voor zijn of haar gezondheid.

De kat, zijn krabben en zijn territorium

Katten beschikken over verschillende strategieën om hun territorium af te bakenen. Zo besprenkelen ze soms verticale oppervlakken met een beetje urine. Of laten ze een huidsecretie achter die feromonen bevat, door met hun kaken tegen voorwerpen te wrijven of erop te krabben. Huiskatten doen dat van nature en kiezen daarvoor uw zetels en andere meubels uit, of alles wat binnen hun bereik ligt. Bovendien is dat ook een manier om hun klauwen te gebruiken en ze proper en gezond te houden. Katten die vaak buiten komen, zullen daarentegen veel meer "respect" tonen voor uw interieur. Ze kunnen zich immers "uitleven" op natuurlijke dragers zoals bomen.

Een korte handleiding om uw meubels gaaf te houden

Leeft uw viervoeter vooral binnen, dan is het belangrijk om hem zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met het gebruik van de krabpaal. Krabpalen zijn een goed alternatief voor uw canapé. U vindt ze in tal van speciaalzaken. U kunt uw kat die gewoonte eigen maken door zijn klauwen te laten uittrekken en ze tegen de paal te wrijven. "Betrapt" u hem terwijl hij zich toch afreageert op andere voorwerpen, breng hem dan naar zijn krabpaal. Toch verkiezen sommige katten koppig meubels boven krabpalen, die ze straal negeren. Jammer genoeg voor uw meubels slaagt u er niet altijd in om uw huisdier die natuurlijke gewoonte te doen afleren. Het gaat immers om normaal gedrag van gezonde katten!

Artikel gepubliceerd door op 15/11/2005

Vindt u het artikel interessant?