Katten en honden op reis

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/04/2005 - 00h00
-A +A

Het mooie weer komt eraan en binnenkort is het weer vakantie... Wil u dit avontuur met uw viervoetige vriend delen? Geen zin in het dierenpension? Dan kan u niet anders dan uw beschermeling met u meenemen. Maar om te voorkomen dat deze reis een nachtmerrie wordt, is een minimale organisatie vereist!

PUB

Hela, uw papieren!

Voordat u naar het buitenland vertrekt, moet u nagaan of uw dier over een Europees paspoort beschikt met daarop zijn identificatienummer (elektronische chip of tatoeage), de ontvangen vaccins en vooral deze tegen hondsdolheid, die in de meeste landen verplicht is. Overigens: als het dier nog nooit een vaccinatie tegen hondsdolheid heeft gekregen, moet hij deze een maand voor het vertrek krijgen. Het vaccin blijft een jaar geldig. Het is ook belangrijk dat u nagaat welke bijzondere vereisten er in uw land van bestemming gelden. In elk land is er immers een eigen wetgeving met betrekking tot vaccinatie, bestrijding van parasieten, muilkorving, toegang tot het strand... Bovendien leggen sommige landen een maximaal aantal dieren per reiziger op. Ten slotte mag u niet vergeten om de gewoonlijke voeding van uw metgezel en zijn eventuele geneesmiddelen mee te nemen, want het is mogelijk dat die op uw vakantiebestemming niet verkrijgbaar zijn!

In de auto!

Indien u met de auto reist, mag u uw vriend 6 uur voor het vertrek geen eten meer geven. Denk er tijdens lange reizen aan om om de 2 uur te stoppen zodat uw metgezel zijn poten kan strekken, drinken en een plasje doen. Tijdens deze pauzes houdt u hem steeds aan de leiband: hij kan schrikken door de ongewone omgeving en een vluchtreflex krijgen, vooral omdat er vaak ook veel wagens zijn... Laat hem nooit alleen achter in de auto, zeker bij warm weer: een zonneslag kan hem fataal zijn! Ten slotte, als uw vriend niet goed tegen autoreizen kan, kan het nodig zijn hem een geneesmiddel toe te dienen waardoor hij de reis beter kan doorstaan. Eventuele misselijkheid kan ook worden verlicht met geneesmiddelen die uw dierarts u aangeraden heeft.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 20/04/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Op zomervakantie met je hond Gepubliceerd op 07/07/2014 - 10h24

De zomer is in aantocht! Gaat uw hond mee op reis? Vergeet niet na te gaan of zijn gezondheidsboekje in orde is en of u in het bezit bent van alles wat u nodig hebt om met hem op vakantie te vertrekken.

Op vakantie met de hond Geüpdatet op 30/05/2006 - 00h00

De eerste zonnestralen komen eraan en dus worden ook de eerste vakantie gangers gesignaleerd. Om met een gerust hart met de hond op vakantie te vertrekken en om onaangename verrassingen op uw vakantie bestemming te voorkomen, is het nuttig enkele voo...

Een halsband en een leiband voor uw hond Geüpdatet op 13/09/2005 - 00h00

Voor comfortabele en serene dagelijkse wandelingen met uw hond, kiest u voor een hals- en een leiband die bij uw viervoeter past. Of u nu een schoothondje hebt of een reus van een hond, een kalm of een ongedisciplineerd exemplaar, voor elke hond is e...

Meer artikels