Katten en honden beschermen onze kinderen tegen allergie!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 01/10/2002 - 00h00
-A +A

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lopen kinderen die tijdens hun eerste levensjaren in contact komen met (huis)dieren, minder risico om later allergie te ontwikkelen.

PUB

Allergie voorkomen dankzij contacten met het allergeen

Reeds lang wordt afgeraden dieren in huis te houden, omdat dit het risico om later allergisch te worden zou verhogen. Maar de resultaten van een Amerikaanse studie, uitgevoerd bij 474 baby's die werden gevolgd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 7 jaar, toonden formeel het tegendeel aan.De onderzoekers hebben 184 baby's die opgegroeid zijn in het gezelschap van minstens twee honden of katten, vergeleken met 220 baby's die geen nauw contact hebben gehad met dieren.Op 7-jarige leeftijd bleken de kinderen die met huisdieren waren opgegroeid, tweemaal minder risico te lopen om allergisch te worden volgens de klassieke huidtests waarmee deze aandoening kan worden opgespoord.Die resultaten stroken met de 'hygiënistische' theorie die stelt dat het aantal kinderen met astma toeneemt doordat we alsmaar hygiënischer leven.Als kinderen spelen met huisdieren, krijgen ze likjes. De bacteriën die daarbij worden overgedragen, beïnvloeden de wijze waarop het immuunsysteem reageert op potentieel allergene stoffen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 01/10/2002 - 00h00 Journal of the American Medical Association, 28 augustus 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Weg met allergie... Geüpdatet op 22/10/2002 - 00h00

De Belgische instanties die zich bezighouden met kinderen hebben beslist allergie aan te pakken. Allergie is immers een toenemend probleem in ons land.

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Meer artikels