Kapoen met kruiden

Recept aangemaakt door Paule Neyrat, diëtiste op 24/12/2013 - 16h17
-A +A
Voor :
8 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemakkelijk
Bereidingstijd :
50 minutes
Ingrediënten :

1 kapoen
1 ui
2 blokjes gevogeltebouillon
1 kruidnagel
1 kaneelstaafje
3 stukjes steranijs
1 eetlepel vierkruidenpoeder
1 kruidentuiltje
5 dl zoete witte wijn
3 botjes jonge wortelen
16 kleine raapjes
1 eetlepel olijfolie
10 takjes koriander
zout
peper
PUB

Bereiding van de kapoen met kruiden



Daags tevoren

Doe de kapoen in een grote kookpot. Prik de kruidnagel in de ui en voeg die toe, samen met de geplette bouillonblokjes, alle kruiden en het kruidentuiltje. Giet de wijn erbij en vul aan met water tot de kapoen helemaal bedekt is. Strooi er wat zout en peper over. Laat een uur en een kwartier op een heel zacht vuurtje sudderen.

Haal de kapoen uit de pot, wikkel hem in aluminiumpapier en zet hem in de koelkast. Gooi de kruiden niet weg maar doe ze in een kleine kom. Filter de bouillon en zet ook die in koelkast.

De dag zelf
Verwarm de oven voor op 180°C (Gasstand 6). Schep het vet van de bouillon. Verwarm de bouillon langzaam.
Leg de kapoen in een diepe bakplaat of in een braadslede en zet deze in de oven.

Doe er na 10 minuten 1 pollepel van de bouillon bij. Besprenkel er de kapoen mee.
Laat nog 50 minuten verder braden en besprenkel regelmatig. Voeg indien nodig nog wat bouillon toe.

Schraap de wortelen en de raapjes. Snij de wortelen in schuine schijfjes. Verhit de olijfolie in een pot en stoof de wortelen gedurende 5 minuten.
Doe de raapjes erbij en laat nog eens 5 minuten stoven.
Giet er daarna wat bouillon bij tot de groenten onderstaan. Laat zachtjes pruttelen tot al het vocht is verdampt.

Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Haal de kapoen uit de oven, bedek hem opnieuw met een vel aluminiumpapier en laat hem 10 minuten rusten.
Giet 2 grote pollepels bouillon in de bakplaat of de braadslede. Deglaceer het aanbaksel. Laat het braadvocht inkoken tot het wat vaster wordt.

Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Leg de kapoen in een schotel en leg de groenten errond. Bestrooi met een beetje versnipperde koriander. Geef de saus er apart bij.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 24/12/2013 - 16h17
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB