• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Commentaren (0)

Kanker voorkomen: pas uw voeding aan!

Kanker voorkomen: pas uw voeding aan!

Via onze voeding kunnen we het ontstaan en de evolutie van kanker beïnvloeden. We kunnen allemaal geleidelijk aan onze eetgewoonten veranderen en zo onze voeding omvormen tot een preventief wapen tegen kanker! Hieronder ziet u per categorie van voedsel wat er moet veranderen en in welke richting.

Fruit en groenten: naar hartenlust

Fruit en groenten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze werken vaak in het begin van het kankerproces doordat ze cellen helpen om zich tegen agressieve milieufactoren te beschermen (tabak, luchtvervuiling, asbest, oplosmiddelen, straling...). Fruit en groenten verminderen zo het risico op kanker van de bovenste luchtwegen (mond, strottenhoofd, keelholte) en de slokdarm, maar ook van long-, maag-, blaas- en baarmoederhalskanker. Fruit en groenten bevatten ook veel water en weinig calorieën en helpen zo het risico op overgewicht en obesitas beperken. Obesitas is trouwens zelf een belangrijke risicofactor voor de meeste vormen van kanker, vooral dan van darm-, borst-, baarmoederhals-, nier- en longkanker. De derde troef van groenten (vooral van gegaarde groenten) is hun hoog vezelgehalte, al bevatten granen en peulvruchten nog meer vezels.

 

Granen en peulvruchten: liefst volle of halfvolle

Granen leveren energie in de vorm van koolhydraten, maar ze bevatten vooral veel vezels. Die vezels passeren door de darmen en bevorderen er de uitscheiding van kankerverwekkende stoffen in ons voedsel. Onrechtstreeks vergemakkelijken ze ook de uitscheiding van oestrogenen. Deze hormonen stimuleren de vermeerdering van de tumorcellen bij borstkanker. Granen en peulvruchten helpen tot slot ook darm- en borstkanker voorkomen. Maar van vezels is ook bekend dat ze het risico op overgewicht en obesitas verminderen. Nog een weetje: volle of halfvolle granen (die bevatten nog de zemel, het omhulsel dus) leveren ook vitamines en mineralen.

 

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Bronnen: "Antikanker", David Servan-Schreiber, uitgeverij Kosmos.

Vindt u het artikel interessant?