Kanker in het hoofd- en halsgebied: roken is een vermijdbare factor

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/09/2014 - 11h42
-A +A

Elk jaar worden er 2500 gevallen van kanker in het hoofd- en halsgebied vastgesteld. Deze vorm van kanker is de op vier na meest voorkomende kanker.

En de belangrijkste oorzaak is roken.

PUB

Stoppen met roken om het risico op kanker in de hoofd-halsregio te verkleinen

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van hoofd-halskanker. Roken is in 75% van de gevallen de oorzaak en het verdrievoudigt de kans op vroegtijdig overlijden.

Deze kanker staat dan ook centraal in een belangrijke antirookcampagne die bij de jongeren van Charleroi gelanceerd wordt.

Wat zijn de andere oorzaken van kanker in de hoofd-halsregio?

U kunt uw risico ook verkleinen door:

  • Minder alcohol te drinken
  • Meer groenten en fruit te eten en regelmatig aan sport te doen
  • Uw mondhygiëne te verzorgen
  • U te beschermen als u seks hebt met meerdere of wisselende en/of onbekende partners (het hpv-virus – humaan papillomavirus - speelt een rol in de toename van het aantal keelkankers).

En houd ook de symptomen in het oog: pijn, afte of plekken op de tong; moeilijk slikken; hese stem; verstopte neus en/of bloeden uit de neus. Als een of meerdere van deze symptomen meer dan drie maanden aanhouden, gaat u beter naar een arts.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/09/2014 - 11h42

Perscommuniqué European Head and Neck Society

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Orale seks en keelkanker Geüpdatet op 09/09/2009 - 00h00

Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat verantwoordelijk is voor baarmoederhalskanker bij vrouwen. Maar het virus dat seksueel overdraagbaar is, kan ook verantwoordelijk zijn voor neus-, keel, of oorkanker, zo blijkt nu.

Orale seks en het papillomavirus Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Ook orale seks kan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) doorgeven. Het is bekend dat papillomavirussen seksueel overdraagbaar zijn en letsels aan de baarmoederhals en soms zelfs kanker kunnen veroorzaken. Er bestaan wel twee vaccins die bescherm...

Ook de tong heeft zo haar ziektes. Geüpdatet op 10/04/2013 - 10h17

Ook onze tong kan getroffen worden door specifieke aandoeningen. Verzwering, speciale verkleuring, vergroeiingen, witachtige aanslag, enz. Wat gaat er achter deze en andere symptomen op onze tong schuil?

Meer artikels