• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kanker genezen is niet voor morgen

Kanker genezen is niet voor morgenTot voor kort waren de verwachtingen hoog gestemd. Nieuwe kankergeneesmiddelen zouden ons bevrijden van de dodelijke kwaal. Maar de hoop op een overwinning op kanker slinkt. De kankercellen zijn ons te slim af.

Grote doorbraak blijft uit

Chemotherapie heeft niet alleen zeer vervelende bijwerkingen, in de gevallen waarin de kanker niet definitief wordt vernietigd, maakt chemotherapie de kankercellen ook resistent: de overgebleven kankercellen worden ongevoeliger aan de chemotherapie waardoor de tumor nog moeilijker te bestrijden is.Momenteel zijn een reeks briljante geneesmiddelen op de markt die kanker kunnen tegenhouden zonder alle akelige neveneffecten van chemotherapie. Dit arsenaal van intelligente middelen pakt de interne communicatiekanalen van kanker aan. Spijtig genoeg is de hoop op een grote doorbraak in de kankerbehandeling tot nu toe niet waargemaakt. De nieuwe kankermedicijnen maken van kanker nog geen chronische ziekte.

Bord spaghetti

In theorie zouden de nieuwe middelen, de zogenaamde gerichte therapieën een schot in de roos moeten zijn. In de praktijk blijken ze bij de meerderheid van de patiënten geen enkel effect te boeken. Enkele gelukkigen reageren er spectaculair goed op en bij een kleine groep zijn de resultaten matig. Artsen breken zich het hoofd over deze tegenslag. Waarschijnlijk maken we ons een verkeerd beeld van de signaalbanen van kanker. Deze lopen niet als eenvoudige kettingreacties van A naar Z zoals ze doorgaans worden voorgesteld maar zien er vermoedelijk als een bord spaghetti uit, vol kronkels, overlappingen, kruisingen en alternatieve routes. Wanneer één welbepaalde baan wordt afgesloten, neemt een andere baan over. De tumor groeit na een tijd gewoon verder.

Artikel gepubliceerd door op 28/10/2003

Bronnen: Vechten voor en paar maanden winst. De Standaard, wetenschap 5/9/2003: 27-28.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten