Kanker genezen is niet voor morgen

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Tot voor kort waren de verwachtingen hoog gestemd. Nieuwe kankergeneesmiddelen zouden ons bevrijden van de dodelijke kwaal. Maar de hoop op een overwinning op kanker slinkt. De kankercellen zijn ons te slim af.

PUB

Grote doorbraak blijft uit

Chemotherapie heeft niet alleen zeer vervelende bijwerkingen, in de gevallen waarin de kanker niet definitief wordt vernietigd, maakt chemotherapie de kankercellen ook resistent: de overgebleven kankercellen worden ongevoeliger aan de chemotherapie waardoor de tumor nog moeilijker te bestrijden is.Momenteel zijn een reeks briljante geneesmiddelen op de markt die kanker kunnen tegenhouden zonder alle akelige neveneffecten van chemotherapie. Dit arsenaal van intelligente middelen pakt de interne communicatiekanalen van kanker aan. Spijtig genoeg is de hoop op een grote doorbraak in de kankerbehandeling tot nu toe niet waargemaakt. De nieuwe kankermedicijnen maken van kanker nog geen chronische ziekte.

Bord spaghetti

In theorie zouden de nieuwe middelen, de zogenaamde gerichte therapieën een schot in de roos moeten zijn. In de praktijk blijken ze bij de meerderheid van de patiënten geen enkel effect te boeken. Enkele gelukkigen reageren er spectaculair goed op en bij een kleine groep zijn de resultaten matig. Artsen breken zich het hoofd over deze tegenslag. Waarschijnlijk maken we ons een verkeerd beeld van de signaalbanen van kanker. Deze lopen niet als eenvoudige kettingreacties van A naar Z zoals ze doorgaans worden voorgesteld maar zien er vermoedelijk als een bord spaghetti uit, vol kronkels, overlappingen, kruisingen en alternatieve routes. Wanneer één welbepaalde baan wordt afgesloten, neemt een andere baan over. De tumor groeit na een tijd gewoon verder.

Gepubliceerd door Dr. Peter Mareen op 28/10/2003 - 00h00 Vechten voor en paar maanden winst. De Standaard, wetenschap 5/9/2003: 27-28.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Huidkanker: hoop voor mensen met melanoommetastasen Geüpdatet op 26/09/2006 - 00h00

Melanoom is een vorm van huidkanker die wanneer hij te laat opgespoord wordt -als er al metastasen zijn (de verspreiding van kankercellen)- een slechte prognose heeft. Maar een nieuwe behandeling ziet er alvast veelbelovend uit.

Wordt kanker een chronische ziekte ? Geüpdatet op 30/03/2004 - 00h00

Het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker zit in een stroomversnelling. "Steeds meer mensen zullen sterven met kanker, niet aan kanker" voorspelt kankerspecialist, Simon Van Belle van de Gentse Universiteit.

Eierstokkanker: Twee behandelingen zijn beter dan één Geüpdatet op 20/05/2002 - 00h00

Omwille van het groot aantal variëteiten zou men eerder moeten spreken van 'eierstokkankers'. Door een combinatie van heelkunde en chemotherapie (behandeling met geneesmiddelen) wordt de behandeling echter alsmaar efficiënter en globaal genomen kunne...

Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

Meer artikels