Kanker en klinische studies: mythes die de deelname van patiënten belemmeren

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 01/12/2014 - 17h21
-A +A

Patiënten die meedoen aan een klinisch onderzoek, maar ook hun familieleden zijn nadien meestal positief over de ervaring. Toch doet amper 15 % van de mensen die voor kanker worden behandeld mee aan de klinische studies. Angst, mythes en terughoudendheid remmen de deelname van de zieken nog altijd af.

PUB

Mythes die patiënten weghouden van de klinische studies

Een studie van de laboratoires Lilly legt de enorme impact van twee gangbare ideeën bloot.

De getuigen krijgen zelf ook een behandeling
43 % van de ondervraagden denkt dat de controlegroep zelf geen behandeling krijgt. Dat is volslagen onjuist! Alle patiënten krijgen een behandeling en de patiënten van de controlegroep krijgen de standaardbehandeling.

De klinische studies zijn niet alleen voor ongeneeslijke kankers bedoeld
De meeste zieken denken dat klinische studies enkel gedaan worden bij kankers in een vergevorderd stadium en waarbij de standaardbehandeling niet is aangeslagen. Maar klinische studies worden in alle stadia van de ziekte verricht.

Argumenten voor deelname aan een klinische proef

Deze twee grote mythes moeten de wereld uit geholpen worden, want ze beletten dat mensen tot de daad overgaan. 74% van de mensen zegt betrokken te willen zijn bij een klinische studie als bij hen kanker wordt vastgesteld.

De kwaliteit van de behandeling van de deelnemende patiënten is trouwens vaak beter dan die van de niet deelnemende patiënten, omdat de ethische commissies de artsen verplichten om duidelijke en volledige over informatie te geven over de klinische studies, over hun voordelen en hun risico’s.

Gepubliceerd door gezondheidsjournaliste op 01/12/2014 - 17h21

Dossier de presse Lilly, 28 novembre 2014.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ziekte van Alzheimer: hoopvol nieuws Geüpdatet op 28/10/2016 - 15h06

In België lijden ongeveer 90.000 mensen aan de ziekte van Alzheimer en elk jaar worden er 22.500 nieuwe gevallen vastgesteld. Deze ongeneeslijke neurodegeneratieve ziekte tast het geheugen aan en boezemt nog altijd angst in. Toch is er ook reden tot...

Meer artikels