Kanker: alweer een valse belofte?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 11h49
-A +A

Kanker blijft angst inboezemen, ondanks alle vorderingen die in de behandeling zijn gemaakt. Daarom ook heeft de ontdekking van een zogenaamde achillespees van alle kankers zo veel ophef gemaakt. Terecht of niet?

Hoop of illusies?

Een achillespees van kanker: het zou een oplossing zijn waarmee we de ziekte doeltreffender zouden kunnen behandelen, en dat door ons afweersysteem te helpen elke kankercel op te sporen om ze dan uit te schakelen. Is die oplossing nu in zicht? Het zou kunnen, zo blijkt uit een studie die vorige week verschenen is. Daarom hebben we zo veel enthousiaste koppen in de medische pers zien verschijnen. Maar bij het lezen van het volledige artikel duikt het minpuntje op: “Deze methode op maat van de patiënt zou heel duur zijn en is nog niet op mensen getest”.

Altijd hetzelfde probleem…

Het is zeker niet de bedoeling om deze ontdekking te minimaliseren. Ons eigen afweersysteem gebruiken om kanker te verdrijven is een aanlokkelijke piste: we doen het al met vaccins voor virussen en het is een enorm succes. Maar deze methode nu als een potentiële oplossing voor kanker voorstellen terwijl ze nog nooit getest is, heeft niet echt veel zin. We moeten hiervoor niet de wetenschappers met de vinger wijzen, maar eerder de mensen die de studie zo fel onder de aandacht van de media hebben gebracht: wij dus en onze collega’s! Normaal vindt u dit soort informatie niet op de website van e-gezondheid; we wachten tot er mensen genezen zijn, en niet muizen of cellen in een reageerbuisje. Maar die keuze gaat niet zonder frustraties: het belet ons om u over de wetenschappelijke nieuwigheden te vertellen op het moment dat die overal elders verschijnen. Het zijn weliswaar nog maar beloftes, maar ze leren ons heel veel over wat er te verwachten valt.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 11h49
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Zon tegen kanker? Gepubliceerd op 11/08/2014 - 12h14

De zon veroorzaakt enerzijds huidkanker, maar zou anderzijds ook gunstige effecten hebben op andere vormen van kanker. Er zijn almaar meer aanwijzingen dat blootstelling aan de zon bescherming biedt tegen borst-, prostaat- en darmkanker.

Nierkanker: een nieuwe therapie Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Om de bijwerkingen van de behandelingen tegen kanker te beperken, proberen onderzoekers nieuwe moleculen te ontwikkelen die specifieker de kankercellen aanvallen in de plaats van de gezonde naburige cellen. Een dergelijke behandeling leverde onlangs...

Leverkanker is een van de ergste kankers Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h35

Leverkanker is meestal het gevolg van verwikkelingen van een cirrose of een chronische hepatitis B of C. Het kan ook gaan om een metastase van een andere kanker. Wij geven u een overzicht van wat u moet weten over deze bijzondere kanker.

Elke dag ervaringen over kanker uitwisselen via een blog Geüpdatet op 07/03/2006 - 00h00

De Stichting tegen Kanker en Skynet stellen kankerpatiënten, hun familie en hun verzorgers voor hun eigen gratis blog te maken. Een gigantische communicatieruimte en miljoenen potentiële lezers om kanker beter te leren begrijpen.

Meer artikels