Kanker: alweer een valse belofte?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 11h49
-A +A

Kanker blijft angst inboezemen, ondanks alle vorderingen die in de behandeling zijn gemaakt. Daarom ook heeft de ontdekking van een zogenaamde achillespees van alle kankers zo veel ophef gemaakt. Terecht of niet?

Hoop of illusies?

Een achillespees van kanker: het zou een oplossing zijn waarmee we de ziekte doeltreffender zouden kunnen behandelen, en dat door ons afweersysteem te helpen elke kankercel op te sporen om ze dan uit te schakelen. Is die oplossing nu in zicht? Het zou kunnen, zo blijkt uit een studie die vorige week verschenen is. Daarom hebben we zo veel enthousiaste koppen in de medische pers zien verschijnen. Maar bij het lezen van het volledige artikel duikt het minpuntje op: “Deze methode op maat van de patiënt zou heel duur zijn en is nog niet op mensen getest”.

Altijd hetzelfde probleem…

Het is zeker niet de bedoeling om deze ontdekking te minimaliseren. Ons eigen afweersysteem gebruiken om kanker te verdrijven is een aanlokkelijke piste: we doen het al met vaccins voor virussen en het is een enorm succes. Maar deze methode nu als een potentiële oplossing voor kanker voorstellen terwijl ze nog nooit getest is, heeft niet echt veel zin. We moeten hiervoor niet de wetenschappers met de vinger wijzen, maar eerder de mensen die de studie zo fel onder de aandacht van de media hebben gebracht: wij dus en onze collega’s! Normaal vindt u dit soort informatie niet op de website van e-gezondheid; we wachten tot er mensen genezen zijn, en niet muizen of cellen in een reageerbuisje. Maar die keuze gaat niet zonder frustraties: het belet ons om u over de wetenschappelijke nieuwigheden te vertellen op het moment dat die overal elders verschijnen. Het zijn weliswaar nog maar beloftes, maar ze leren ons heel veel over wat er te verwachten valt.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 11h49
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kanker genezen is niet voor morgen Geüpdatet op 28/10/2003 - 00h00

Tot voor kort waren de verwachtingen hoog gestemd. Nieuwe kankergeneesmiddelen zouden ons bevrijden van de dodelijke kwaal. Maar de hoop op een overwinning op kanker slinkt. De kankercellen zijn ons te slim af.

Het verkoudheidsvirus, een nieuw wapen tegen kanker Geüpdatet op 29/04/2002 - 00h00

Na injectie in de leverslagader (a. hepatica communis) kan het verkoudheidsvirus (common cold virus) selectief de kankercellen van een levertumor uitroeien zonder de gezonde cellen te beschadigen. Het virus zou dus de komende jaren een belangrijk wap...

Een vaccin tegen cariës: is het voor morgen? Gepubliceerd op 25/01/2013 - 17h51

Komt er ooit een vaccin tegen cariës dat ons immuun maakt voor tandbederf? Gedaan dan met de bezoeken aan de tandarts en het drie keer poetsen per dag … Hoe staat het vandaag met het vaccin tegen cariës?

Meer artikels