Kaneel heilzaam voor diabetes

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/07/2016 - 22h23
-A +A

Kaneel is een kruid dat traditioneel in een aantal Aziatische landen gebruikt wordt voor de behandeling van diabetes.

Het effect ervan is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Er zijn nu voedingssupplementen op basis van kaneel te krijgen voor diabetici...

PUB

Diabetes en de complicaties

Kaneel zou de stijging van de bloedsuikerspiegel (glykemie) na het eten tegengaan en wordt in dat verband al langere tijd gebruikt in sommige Aziatische landen.

Diabetes is een ziekte die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed, in het jargon een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit fenomeen is het gevolg van een tekort aan insuline of een verstoorde werking van de insuline.

Een verhoogde bloedsuikerspiegel leidt op termijn ook tot een aantal cardiovasculaire complicaties:

  • hart- en vaataandoeningen,
  • gezichtsstoornissen,
  • voetproblemen,
  • nierinsufficiëntie...

Het is daarom heel belangrijk dat de diabetes onder controle gehouden wordt en dat de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde normale waarden blijft.

De stijging van de bloedsuikerspiegel is het grootst, en dus ook het gevaarlijkst, na de maaltijd en vooral na de inname van levensmiddelen met een verhoogde glycemische index.

En precies daar wordt kaneel interessant, omdat het de glycemische piek na de maaltijd helpt verminderen.

Kaneel haalt de bloedsuikerspiegel naar beneden

Door deze werking kan kaneel dus een preventief effect hebben voor de risico's op complicaties.

Een studie verricht in 2007 bij een honderdtal diabetici met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar heeft deze gunstige werking ook aangetoond. De deelnemers kregen gedurende drie maanden ofwel een supplement van 350 mg kaneelextracten, ofwel een placebo. Ze hadden ook de raad gekregen om hun vaste behandeling tijdens de hele onderzoeksperiode gewoon voort te zetten.

Aan het begin, tijdens en na het onderzoek, werden verschillende waarden gemeten (bloedsuikerspiegel, geglycosyleerde hemoglobine, insulinegehalte, circulerende vetten ...).

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 04/12/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/07/2016 - 22h23

Weitgasser R. et coll. (Oostenrijk), persbericht Diabetescongres, oktober 2007.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Diabetes en insulinepomp: hoe en wat Gepubliceerd op 23/11/2012 - 11h08

Een insulinepomp dient continu insuline toe onder de huid en bootst op die manier de werking van de pancreas na. Met het apparaat kan ook tijdelijk extra insuline worden toegediend al naar gelang van de behoefte van de patiënt (maaltijd, lichamelijke...

Meer artikels