Dr. Catherine Solano

Kan je geluk uitlokken?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 14/11/2006 - 00h00
-A +A

Geluk is iets waar wellicht iedereen naar streeft. En toch lijkt het in de praktijk moeilijk te vinden. Kan men er zelf voor zorgen dat geluk makkelijker bereikbaar is?

Spontaan geluk

Een gevoel van geluk kan af en toe spontaan opduiken. Dat kan bij 'speciale gelegenheden' zoals bijvoorbeeld de geboorte van een kind, een professioneel succes, een meevaller, een feest met vrienden of een onverwachte bijzondere ontmoeting...
Dat soort geluk wil men graag zo lang mogelijk koesteren, maar een dergelijk gevoel kan niet uitgelokt en herhaald worden. Maar wat kan men wel doen om het geluksgevoel te cultiveren?

Een manier is alvast eenvoudig. Geluk ontstaat meestal in een positieve context, ongeluk in een negatieve context. En tussen bieden in? Is daar niets? Is het een niemandsland? Ja, en dat is meteen ook de plek waar de cultuur van het gelukkig zijn kan gedijen.

Uitgelokt geluk

Iemand die pijn heeft, lijdt, iemand die nergens pijn heeft, lijdt niet. Maar is hij daarom ook gelukkig? Nee. Als er geen leed is dan denkt men niet aan mogelijk leed en prijst men zich niet gelukkig omdat men niet lijdt.
Maar daar kunt u wat aan veranderen. U kunt zelf beslissen om de afwezigheid van leed, pijn of een gemis te appreciëren om te beseffen dat dat al een gelukje op zich is.
Dat kan men niet met een enkele beslissing van het ene moment op het andere, maar wel beetje bij beetje. U kunt bedenken dat u zich gelukkig moet prijzen omdat u over een goede gezondheid beschikt, omdat u kunt lopen en niet vastzit in een rolstoel, omdat u een vrije dag hebt terwijl anderen moeten werken, omdat het weekend is en mooi weer, enz. Op die manier gaat u een beetje geluk zoeken en dat geluk kan dan groeien. Zo cultiveert u de capaciteit om de dingen des levens te appreciëren, dag in en dag uit en dus niet alleen bij bijzondere gelegenheden.

Dat is wat grote wijzen doen! En elk stapje in die richting kan alleen maar positief zijn...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 14/11/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat doet de liefde duren? Gepubliceerd op 14/02/2014 - 10h45

Levenslange liefde , het is goed om er over te dromen, maar het kan doeltreffender. Een aantal psychologen bogen zich over de kwestie in de hoop concrete antwoorden te vinden op de vraag hoe een koppel kan blijven duren.

Een luisterend oor en steun bieden in 10 minuten. Geüpdatet op 23/02/2009 - 00h00

Een van uw vrienden, een kennis, iemand uit uw familie is er niet goed aan toe. Wat kunt u doen om hem te helpen, hem te steunen en hem te tonen dat u er bent, zonder zijn leed erger te maken, maar integendeel een beetje verlichting te brengen? Er be...

Geluk: laat u verrassen... Gepubliceerd op 27/01/2016 - 12h50

Iedereen wil gelukkig zijn, maar vaak hebben we een fout idee over wat ons echt gelukkig zou maken. Feit is dat er een discrepantie is tussen de verbeelding en de realiteit!

Scheiden zonder lijden Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Vertellen dat 'papa en mama niet meer samen zijn' is niet altijd evident. Over sommige dingen moet je het wel hebben, over andere niet. Hoe moet je vermijden dat je een kind kwetst? Hoe kan je het kind geruststellen? 'Het kind moet begrijpen dat er p...

Meer artikels