• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Kan gewichtsverlies leiden tot relationele problemen?

Kan gewichtsverlies leiden tot relationele problemen?

Wanneer men met overgewicht kampt of met obesitas geconfronteerd wordt, is gewicht verliezen positief en dikwijls zelfs zeer belangrijk voor de gezondheid. Toch is dit gewichtsverlies niet even vanzelfsprekend voor elk aspect van het leven. Laten we het voorbeeld nemen van een koppel dat elkaar heeft leren kennen terwijl een van beide partners met overgewicht kampte. De resultaten van een dieet zijn in dit geval soms moeilijk te verteren...

Gewichtsverlies en verleiding

Het meest voorkomende probleem heeft te maken met het 'nieuwe' verleidingsvermogen van de partner die gewicht verloren heeft. Een vrouw heeft bijvoorbeeld dikwijls zin (ze heeft het ook nodig) om nieuwe kleren te kopen, om kleren die ze vroeger niet durfde dragen (opnieuw) aan te trekken of zelfs om zichzelf een nieuwe stijl aan te meten. Dit kan een partner met een gebrek aan zelfvertrouwen verontrusten. Hetzelfde geldt voor een jaloerse partner die 'gerustgesteld' was door het overgewicht van zijn wederhelft. Dit gevoel mag dan wel irrationeel zijn (het is niet omdat iemand overgewicht vertoont dat hij of zij niet kan verleiden!), het komt niettemin veel voor.

Gewichtsverlies en veranderde karaktereigenschappen

Gewichtsverlies kan soms leiden tot een zeer ingrijpende verandering van het karakter. Zich goed in zijn vel voelen is inderdaad een belangrijk element voor het zelfvertrouwen. Als een vrouw met overgewicht en met een onopvallend karakter, die bovendien door haar man gedomineerd wordt, gewicht gaat verliezen, kan dat gewichtsverlies haar het zelfvertrouwen geven dat ze nodig heeft om te ontsnappen aan haar huidige ondergeschikte rol. Dit kan het evenwicht binnen de relatie heel snel in de war sturen en eventueel zelfs in vraag stellen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/09/2015
Origineel artikel geschreven door op 15/03/2010

Bronnen: Anouk Barroy, psychologe aan de Kliniek van het ideale gewicht van het UMC Sint-Pieter (Brussel), alsook Marjorie Vindevogel, psychologe, en Véronique Bolly, verpleegster aan de Interdisciplinaire Kliniek voor de Behandeling van Obesitas van het UVC Brugmann (Brussel).

Vindt u het artikel interessant?