Kan een dieet uw cognitieve prestaties aantasten?

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/01/2009 - 00h00
-A +A

De consumptie van koolhydraten lijkt de fysieke en mentale prestaties te bevorderen, terwijl vermageringsdiëten de neiging hebben om de cognitieve functies te verminderen. Onderzoekers vroegen zich af of koolhydraatarme diëten de cognitieve prestaties bij vrouwen aantastten.

PUB

Niet over al onze mogelijkheden


Vermageringsdiëten hebben zeer uiteenlopende gevolgen voor het gewicht, maar ook voor de inname van sommige voedingsstoffen, die onontbeerlijk zijn voor de goede werking van het lichaam. De schommelingen zijn vaak tijdelijk, maar ze kunnen de fysieke en mentale prestaties aantasten naargelang hun oorsprong en hun omvang. Met andere woorden, tijdens een dieetperiode beschikt men gewoonlijk niet over al zijn mogelijkheden.

Atkins-dieet versus hypocalorisch dieet


Om deze hypothesen te staven, hebben 19 vrouwen, in leeftijd variërend van 22 tot 55 jaar, een vermageringsdieet gevolgd. Sommigen kozen een dieet arm aan koolhydraten en dus gelijkaardig aan het Atkins-dieet, dat bestaat uit een eerste periode waarin de koolhydraten tot een absoluut minimum beperkt worden en een tweede periode waarin koolhydraten opnieuw toegelaten zijn, zij het in beperkte mate. Andere vrouwen volgden gedurende drie weken een caloriearm dieet volgens de aanbevelingen van de American Dietetic Association (ADA).
Voor en tijdens het dieet, werden de deelneemsters onderworpen aan een reeks tests om hun werkgeheugen in de ruimte, hun waakzaamheid en de geheugenduur te evalueren. Ze kregen ook de test met geassocieerde paren over voedingsmiddelen en de POMS-test (the Profile of Moods Scale), die de gemoedstoestand onderzoekt.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 19/01/2009 - 00h00 D'Anci KE, Watts KL, Kanarek RB, Taylor HA. Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite, augustus 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alle diëten zijn elkaar waard! Geüpdatet op 17/05/2005 - 00h00

Voor het eerst vergeleek een wetenschappelijke studie de doeltreffendheid van de vermageringsdiëten die momenteel in trek zijn. Verdict: bij deze broederstrijd komt niemand als winnaar uit de bus ...

Slechte adem tijdens een dieet Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h37

Het is bekend dat sommige diëten een slechte adem geven . Om welke diëten gaat het en hoe komt dat? Maar vooral: wat valt eraan te doen?

Dieet: fruit en groenten naar hartenlust! Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

De effectiviteit van een dieet lijkt niet alleen afhankelijk te zijn van een beperking van vetstoffen. Meer fruit en groenten eten is een strategie die blijkbaar tot betere resultaten leidt dan een dieet zonder vetstoffen.

Meer artikels