• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Kampt uw kind met overgewicht en snurkt het? Sport is de remedie!

Kampt uw kind met overgewicht en snurkt het? Sport is de remedie!Kinderen met overgewicht hebben vaak slaapstoornissen. Beide fenomenen hebben met elkaar te maken, maar er is geen dieet dat helpt om de slaapstoornissen te verjagen. Twintig tot veertig minuten lichaamsbeweging per dag zou wel een uitstekende remedie zijn.

Overgewicht veroorzaakt slaapstoornissen

Een op de vier kinderen met overgewicht heeft te kampen met slaapstoornissen.
Het gaat vaak om snurken maar de stoornissen kunnen ook te wijten zijn aan slaapapneu.
Dat laatste syndroom gaat gepaard met korte ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap. De slaap biedt in dat geval niet genoeg rust en dat laat zich voelen overdag, meer bepaald in de vorm van slaperigheid. Bij volwassenen kan het slaapapneu syndroom de oorzaak zijn van ongevallen in het verkeer, thuis of op het werk. Bovendien doet het syndroom het cardiovasculair risico stijgen.

Het verband tussen overgewicht en snurken is gekend. Het overgewicht kan de bovenste luchtwegen belasten wat voor aan lawaaierige ademhaling zorgt. Men schat dat negen volwassen snurkers op de tien met overgewicht kampen. Maar ook kinderen met een te hoog lichaamsgewicht blijken vaak te snurken.

Slaapstoornissen bestrijden met diëten of sporten?

De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Diëten zou volstaan om het slaapprobleem de wereld uit te helpen. Maar bij kinderen met overgewicht zou fysieke activiteit doeltreffender zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Artikel gepubliceerd door op 20/02/2007

Bronnen: Davis C.L. et coll., Obesity, 14 (11): 1985-91, 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten