PUBLICITÉ

Kaken die een klappend geluid maken: wat gebeurt er als ik kauw?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/10/2013 - 10h15
-A +A

Als je tijdens het kauwen plots 'klap' hoort, kan dat vermakelijk zijn. De eerste keer toch.

`Maar als het regelmatig gebeurt en zelfs gepaard gaat met pijn of slikproblemen, valt er niet meer te lachen!

PUB

Kauwen is een complex mechanisme

We beseffen het niet, maar bij het kauwen en inslikken van ons eten spelen tientallen elementen een rol. Dankzij ons kaakgewricht kunnen we onze mond niet alleen openen en weer sluiten, en soms zelfs met flink wat kracht, maar kunnen we ons eten ook kauwen. Het kaakgewricht kan in elke richting bewegen, indien nodig zelfs vervormen (bijvoorbeeld als we geeuwen) en het is ook op elk moment actief – ook als we slapen. Het geheel dat ons die bewegingen laat maken - het bestaat uit botten, ligamenten en spieren - wordt het kauw- en slikmechanisme genoemd.

Waarom maken de kaken soms een klappend geluid?

Het fameuze klappende geluid van de kaken doet zich voor als de verschillende elementen van het kaakgewricht niet meer in harmonie zijn. Daardoor moet de onderkaak plots van stand veranderen voor de kauw- en slikbeweging ten einde is. En dan hoort men het typische klappende geluid.

Waarom slaat het mechanisme van de kaken soms op hol?

Heel wat oorzaken kunnen leiden tot stoornissen van het kauw- en slikmechanisme. Een ongeval, soms een bezoek aan de tandarts, kan de ligamenten beschadigen en het hele mechanisme in de war sturen. Dat komt vaak voor bij het verwijderen van wijsheidstanden. De tandarts probeert dan bij de achterste tanden te komen terwijl de patiënt verdoofd is, en soms worden de kaken tijdens de operatie geforceerd.

Maar ook kleine letsels of ongelukken van alledag, zoals een verstoord evenwicht in de kaken door tanden die ontbreken of te veel spanning door stress, kunnen volstaan om dat soort problemen op te roepen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/10/2013 - 10h15

Goudot, P., Les entretiens de Bichat, oktober 2011. Türp, J. C., Forum Médical Suisse, 2012. (1) Varlet, V., Revue Médicale de Liège, 2012.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ